четвер, 20 березня 2014 13:39

Треба діяти симетрично і забороняти російську продукцію - економіст

Треба діяти симетрично і забороняти російську продукцію - економіст
Фото: dt.ua

Росія оголосила економічну війну Україні, оскільки заборонила постачання на територію українські продукти харчування.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Маємо дочекатися хоча б якоїсь реакції. Немає ні військової, ні дипломатичної реакції. Якщо ще не буде ще й економічної, тоді треба ставити питання про адекватність нашої нової влади. Ставити питання на кого вона працює. Україна жодного разу адекватно не реагувала на численні торговельні війни з Росією. Цього разу мусимо. Реакція має бути симетричною. Тобто, яку українську продукцію забороняє Росія, то аналогічну повинна заборонити Україна", - розповів експерт.

Він зазначив, що Україна може відмовитись чи значно скоротити закупівлю російського газу.

"Структура нашого взаємного експорту і імпорту практично ідентична. Це стосується продуктів харчування, легкої промисловості, машинобудування. Не стосується енергоносіїв. Росія буде нести аналогічні втрати. Насправді, Україна має набагато сильніший варіант впливу на російську економіку. Це вплив через енергоносії. Можемо відмовитись, або дуже суттєве скоротити закупівлю російського газу у "Газпрому". Це найболючіший удар. І не просто по російській економіці в цілому, а конкретно по економічному фундаменті на якому стоїть саме Путін і його оточення", - зауважив Новак.

Економіст додав, що Україна продає на російському ринку 25 відсотків всього експорту.

"Є ринки, на яких Росія не може повністю заборонити продукцію. Тому що не може адекватно її замістити. Це машинобудування. Технічно не можливо швидко замістити приладобудування. Тому що є сумісні стандарти по яких не підходить аналогічна європейська чи китайська продукція", - пояснив він. Новак переконаний, що Росія обрала стратегію - головне збиток Україні. Тому заборонятимуть все, що можна замістити.

Нагадаємо, Росія закрила кордони для українських продуктів.

Зараз ви читаєте новину «Треба діяти симетрично і забороняти російську продукцію - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі