середа, 18 грудня 2013 15:55

Московські угоди не викличуть нових протестів — політолог

Московські угоди не викличуть нових протестів — політолог
Володимир Фесенко. Фото: news24ua.com

Домовленості президентів України та Росії не матимуть прямого впливу на майдан.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Навряд чи вони стануть поштовхом до нових протестних виступів, бо не йдеться про вступ до Митного союзу. Така дія могла б збурити частину населення, особливо на Західній Україні. Разом із штурмами призвела б до розширення майдану, нових хвиль масових акцій та виступів. Але зараз формальний привід відсутній. Московські угоди можуть працювати в інтересах пересічних громадян, не обов'язково присутніх на майдані. Бо завдяки ним матимемо економію бюджету. Чим менша ціна на газ, тим більше можливостей для соціальних виплат. Це може нейтралізувати протестні настрої, пов'язані із соціально-економічними проблемами. Для Януковича ось це важливо", - зауважив він.

За словами експерта, майдан міг розростатися далі за рахунок незадоволення погіршенням економічної ситуації а Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці Греції прийняли резолюцію про недовіру уряду Азарова

"Домовленості з Росією цей чинник знімають. Тому майдан буде обмежений суто політичним порядком денним. Бо люди вийшли туди не за гроші чи отримання підвищення пенсій та зарплат. Хтось виступив за євроінтеграцію. Інші були обурені розгоном євромайдану. Ці люди проти Януковича. Так чи інакше за нього не голосуватимуть. Але прихильники Партії регіонів, які виступають за зближення із Росією, будуть вітати домовленості. Наслідком буде відновлення  та зміцнення електоральної бази Януковича. У нього з'являється можливість перед виборами та під час кампанії впровадити масштабні соціальні програми. Це додаткові голоси.  Нині Янукович отримав фінансово-економічну передишку", - наголосив Фесенко.

"Наближаються свята. Чисельність майдану буде меншою. Хтось залишиться. Судячи з настроїв, постійний склад зберігатиметься. Можливо, буде чергування. Тоді ризики та загрози майдану для президента будуть меншими. Протистояння хіба може перейти у площину Схід-Захід через розбіжності у цінностях, очікуваннях та ідеалах між поколіннями. Старше більше схиляється до зближення з Росією. Молодь орієнтована на Європу. Так робить і більшість інтелектуального класу. Проте ті, хто пов'язаний із промисловим виробництвом, підтримуватимуть угоди", - підкреслив політолог.

Він зазначив, що юридично московські угоди не перекривають можливість підписати Україною Угоду про асоціацію із Євросоюзом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: Москва платить Януковичу хороші гроші за українську кров

"В цьому напрямку протиріч тут немає. Ми не маємо зобов'язань перед ЄС не підписувати якихось угод із Москвою. Економічно та політично Янукович обрав для себе пріоритетом зближення із Росією. Путін міг навіть не казати йому про тимчасову відмову від Європи. Але ні про яке підписання асоціації як мінімум до президентських виборів не йдеться. Ця тема вже закрита. Янукович не піде на підписання асоціації, бо може зіпсувати стосунки із Росією, до якої він прив'язаний. Євроінтеграція відкладається, хоча повністю не закривається. Поки Європа та США програли змагання за Україну. Росія виграла цей раунд", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Московські угоди не викличуть нових протестів — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі