середа, 06 лютого 2019 10:47

Мораторій на продаж землі набув чинності

Мораторій на продаж землі набув чинності
Запрет продавать паи действует 18 лет. Фото: dyvys.info

Закон про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель опублікували у парламентській газеті "Голос України".

Документ передбачає заборону продажу землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

До 1 березня 2019 року уряд повинен розробити і внести у парламент законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Верховна Рада ухвалила закон №9355-5 наприкінці 2018 року. Народні депутати зареєстрували пропозицію скасувати результати голосування. Тому спікер і президент не могли його підписати. Україна місяць жила без мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець вперше обійшов заборону на продаж землі

В Україні мораторій на продаж паїв сільськогосподарського призначення діє з 2001 року. За цей час понад мільйон власників померли, не дочекавшись можливості вільно розпоряджатися власним майном. Єдиним способом передати землю іншій зацікавленій особі за винагороду є її здача в оренду.

Загальна площа земель в Україні - понад 60 млн га. Із них близько 70% - це землі сільськогосподарського призначення, із яких щорічно обробляється понад 32 млн га. Для порівняння, у Польщі під сільськогосподарське призначення задіяна вдвічі менша площа - близько 14 млн га. У Німеччині - 12 млн га.

В Україні - найбільша кількість чорноземів у світі - 28 млн га.

Зараз ви читаєте новину «Мораторій на продаж землі набув чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі