вівторок, 06 листопада 2018 08:59

Українець вперше обійшов заборону на продаж землі

Українець вперше обійшов заборону на продаж землі
Українець вперше відстояв право продавати землю у суді Фото:bigland.

В судовому реєстрі з'явилася справа, у якій українець вперше відстояв своє право на розпорядження землею. Чоловік посилався на рішення Європейського суду з прав людини.

Прокурор звернувся до суду з вимогою визнати обмін землі недійсним у зв'язку з мораторієм. Однак йому було відмовлено, повідомляє Opendatabot.

"При вирішенні справи суд посилався на висновки Європейського суду з прав людини у справі Зеленчук і Цицюра проти України, ст.14 Конституції України, та норми цивільного і земельного законодавства України, які регулюють виниклі у справі правовідносини", - йдеться у рішенні суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську вузькоколійку покажуть у документальному кіно

Заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення, так званий мораторій, було введено ще у 2001 році. З 2002 року він почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

На початку травня 2018 року глава представництва Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен заявляла, що ціни на сільськогосподарську землю в Україні виростуть втричі після того, як знімуть мораторій на її продаж. Пізніше Світовий банк оцінив втрати від мораторію на продаж землі.

Європейський суд з прав людини визнав мораторій порушенням прав людини. У червні два десятка організацій об'єдналися в Коаліцію за скасування мораторію, підписавши відповідний меморандум. У вересні, депутати Верховної Ради звернулися до Конституційного суду з новим поданням щодо скасування мораторію на продаж.

Зараз ви читаєте новину «Українець вперше обійшов заборону на продаж землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі