четвер, 11 жовтня 2012 12:08

Міжнародні спостерігачі збираються пояснювати виборцям справжнє призначення веб-камер на дільницях

Міжнародні спостерігачі збираються пояснювати виборцям справжнє призначення веб-камер на дільницях
Фото: zotov-news.blogspot.com

Багато виборців не розуміють справжнього призначення веб-камер на дільницях і вважають, що це порушує таємницю волевиявлення.

Про це на прес-конференції у Києві заявили міжнародні спостерігачі місії ENEMO.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні встановлено відеообладнання у майже 4 тис виборчих дільницях

Так, зокрема, голова місії Пітер Новотни підкреслив, що сама проблема встановлення веб-камер на дільницях у тому, що виборці часом не знають їхнього справжнього призначення.

"У цьому випадку нас турбує той факт, як до цих камер будуть ставитися виборці, особливо у віддалених місцях, які не мають достатньо знань. Ми повинні забезпечити таємницю волевиявлення, однак виборці мають розуміти, що камери будуть застосовуватися не для того, щоб відслідковувати їхнє голосування і що це матиме для них якісь наслідки", - підкреслив Новотни.

Водночас, координатор місії спостереження Ельмір Цаніч розповів, що деякі суб'єкти виборчого процесу маніпулюють питанням встановлення веб-камер на дільницях.

"Ми отримали інформацію, що деякі політичні партії використовують це питання в якості інструменту тиску, особливо на не дуже освідчених виборців, які не зовсім розуміють, яким чином будуть функціонувати ці камери, і чи буде захищена таємниця волевиявлення, чи ні", - підкреслив він.

Міжнародний спостерігач також зазначив, що необхідно провести освітню кампанію щодо мети застосування веб-камер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Если бы не Партия регионов, вам бы всем была хана"

"Треба докласти зусиль як на рівні виборчих комісій, так і на рівні громадських організацій щодо освітньої кампанії з цього приводу. Наші спостерігачі також підніматимуть це питання. Ми будемо проводити своєрідне опитування серед громадян, щодо того, наскільки вони вважають що це порушуватиме їхні права", - наголосив він.

Водночас, спостерігачі не змогли відповісти, наскільки ефективними будуть веб-камери, оскільки це нова технологія і її результативність буде зрозуміла вже після дня голосування.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні спостерігачі збираються пояснювати виборцям справжнє призначення веб-камер на дільницях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі