неділя, 16 березня 2014 13:23

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Міжнародні спостерігачі поки не виявили порушень на кримському референдумі

Міжнародні спостерігачі поки не виявили порушень на кримському референдумі

Міжнародні спостерігачі, які здійснюють моніторинг на референдумі в Криму, до цього часу не зафіксували порушень при його проведенні. При цьому відзначають високу явку виборців, у тому числі кримських татар.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зокрема, так вважає депутат польського сейму Матеуш Піскорський, який очолює делегацію європейських спостерігачів в Криму.

"Поки обстановка спокійна. Нашими спостерігачами не були зафіксували порушення виборчого закону", - сказав Піскорський. За його словами, з самого ранку на дільницях для голосування спостерігається висока явка виборців.

"Вже зараз відзначається досить висока явка в місцях проживання кримських татар. Це дуже важливий факт, що представники татарської меншини беруть участь у референдумі", - підкреслив Піскорський.

Член міжнародної місії спостерігачів, що працює на референдумі в Криму, депутат Європарламенту від Австрії Йохан Евальд Штадлер також заявив, що голосування в Ялті проходить без будь-яких порушень.

За його словами, він вже відвідав дві дільниці для голосування в Ялті. Одна з них знаходиться в будівлі мерії. "Я не бачив жодного порушення в ході голосування", - сказав Штадлер, підкресливши, що жителі можуть вільно висловити свою волю. "Я не бачив нічого схожого на тиск, люди хочуть самі висловити свою думку", - зазначив спостерігач.

Відзначимо, Штадлер входить складу місії від "Європейського інституту по спостереженню за демократією і виборами" (Брюссель). У групу включені представники Польщі, Австрії, Франції, Німеччини, Бельгії, Болгарії, Угорщини, Греції, Італії та Латвії. У їх числі - депутати Європейського парламенту, члени національних парламентів європейських країн. Також присутні провідні експерти Європи з міжнародного права і відомі правозахисники.

Нагадаємо, раніше самопроголошений прем'єр-міністр Сергій Аксьонов заявив, що явка на референдумі в Криму дуже висока і що кримські татари також беруть участь у голосуванні.

Нагадаємо, сьогодні в 8:00 за київським часом в Криму розпочався неконституційний і невизнаний світом референдум про самовизначення, який проводиться за військової і політичної підтримки Російської Федерації.

Референдум був визнаний нелегітимним українським Конституційним судом, Венеціанською комісією, ЄС і США. 15 березня на розгляд Радою Безпеки ООН була винесена резолюція, яка передбачає оголосити майбутній референдум в Криму таким, що "не має сили" і закликати всі країни не визнавати його результати. Але Росія скористалася правом вето і заблокувала її. Також проти референдуму активно виступають кримські татари.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні спостерігачі поки не виявили порушень на кримському референдумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі