пʼятниця, 17 лютого 2023 00:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Мистецтво не може бути нейтральним: Зеленський виступив на відкритті "Берлінале"

Мистецтво не може бути нейтральним: Зеленський виступив на відкритті "Берлінале"
Президент України Володимир Зеленський виступив на відкритті фестивалю "Берлінале". Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський виступив на відкритті 73-го Берлінського кінофестивалю.

Культура й кіно можуть бути поза політикою, лише не тоді, коли це політика агресії і війни, сказав Зеленський виступі, інформує Gazeta.ua.

"Не тоді, коли це політика масових злочинів, вбивств, терору, прагнення знищити інші країни й інші народи. Коли це політика тотальної війни. Тобто – політика нинішньої Росії", – сказав він.

За таких обставин, за словами Зеленського, мистецтво не може бути нейтральним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Життя стало занадто коротким, щоб його пам'ятати"

"Культура в такі часи робить вибір. Вибирає сторону. І у різний спосіб говорить своє слово, чим бореться і протидіє злу. Або – не помічає і мовчить, чим фактично йому допомагає", – додав він.

Він подякував фестивалю за те, що цьогоріч не були допущені інституції і персони, які підтримують Кремль, та фільми, зняті за підтримки Росії.

"Це не формальність – це справедливість. Ми вдячні за підтримку України, увагу до України, солідарність з Україною", – зазначив він.

Зеленський назвав Україну "фортецею вільного світу, яка вистоїть і переможе". Він зауважив, що цьогоріч значок "Берлінале" синьо-жовтий, у кольорах українського прапора.

73-ій Берлінале триватиме з 16 по 26 лютого. На ньому представлять близько 400 фільмів різних жанрів і форматів.

До програми цьогорічного Берлінського кінофестивалю увійшла документальна стрічка "Східний фронт" (Eastern Front) про війну Росії в Україні. Її презентують на Берлінале 24 лютого, у день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це – єдиний український фільм, який буде брати участь в одному з двох головних конкурсів фестивалю. Його зняли два режисери – Віталій Манський, який народився в Україні, а зараз живе в Латвії, та Євген Тітаренко з України.

Зараз ви читаєте новину «Мистецтво не може бути нейтральним: Зеленський виступив на відкритті "Берлінале"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі