вівторок, 03 листопада 2020 15:07

Місцеві вибори-2020: чесні, але провальні

25 жовтня 2020 року в Україні пройшли місцеві вибори, які, з одного боку, довели провал реформи децентралізації, а з іншого - показали професіоналізм силових відомств країни. Адже тільки завдяки чіткій і злагодженій роботі Національної поліції, прихильності правоохоронців закону, а не окремих кандидатыв та політичних сил, виборча компанія пройшла максимально чесно. По суті, глава МВС Арсен Аваков допоміг забезпечити справедливе голосування в країні.

  Після місцевих виборів у повітрі знову витає тема позачергових парламентських
Після місцевих виборів у повітрі знову витає тема позачергових парламентських

Принципова позиція Авакова, про яку він заявив ще на початку виборів, дійсно дозволила зрівняти можливості всіх учасників виборчих перегонів. "Вибори визнаються громадськими організаціями та міжнародними спостерігачами як такы, що відбулися безпечно. Команда міністра внутрішніх справ Арсена Авакова показала, що ми працюємо заради того, щоб в Україні діяв Закон і кожен голосував за того, за кого вважає за потрібне. І перемагає не адмінресурс, не партія, яка при владі, а перемагаэ вибір кожного громадянина", - зазначив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Проте, на жаль, в Україні жодні вибори не проходять без спроб фальсифікацій і порушень. Остання неділя жовтня 2020 року також не стала винятком. У день голосування в поліцію надійшло п'ять тисяч і заяв і повідомлень про порушення, правоохоронці відкрили 159 кримінальних проваджень і склали 324 адміністративних протоколи. За кількістю звернень лідирували Київ і Київська область (понад тисячу повідомлень) і Дніпропетровщина (448). Більш спокійно пройшов день виборів у Чернівецькій області (53), на Волині (50) і Житомирщині (33). Найпоширенішим порушенням стало ведення агітації в день виборів (1800 повідомлень), далі йшли порушення таємниці голосування (274) і підкуп виборців (209). За словами глави Національної поліції України Ігоря Клименка, випадки підкупу були зафіксовані в місті Києві, Одеській, Запорізькій, Миколаївській, Київській областях: "Що стосується так званих "каруселей": в Київській області ми встановили "схему" підкупу, де організатори налагодили прибуття групи з 24 жителів Луганщини. Поїздом "Попасна-Київ" ці люди приїхали до Києва і їх централізовано везли в селище Гатне Київської області. Ми встановили всіх учасників "каруселі", серед яких і організатор. Вони затримані, їм повідомлено про підозру. Ціна голосу - 500 гривень".

При цьому, за словами голови Центральної виборчої комісії Олега Діденка, виявлені порушення істотно не вплинули на результати виборів: "У цілому можна констатувати, що за інформацією, яка є в ЦВК, порушення на дільницях і навколо них були. В той же час, вони не носили системний характер і можна сказати, що вони істотно не вплинули на хід голосування. Поліція оперативно реагувала на ситуації, які містили ознаки кримінальних і адміністративних порушень, і відразу вживала заходів для їх припинення".

  Після місцевих виборів у повітрі знову витає тема позачергових парламентських
Після місцевих виборів у повітрі знову витає тема позачергових парламентських

Що стосується явки, то за словами того ж Діденка, вона склала 37%, що значно нижче, ніж на місцевих виборах, які відбулися в 2015 році: "У порівнянні з місцевими виборами 2015 року, явка зменшилась. Тоді вона становила 46,6%. В цьому році рівень явки знизився на 10%".

Звичайно, більшості політиків вигідно говорити про те, що низька явка - це результат страху людей перед коронавірусом. І лише деякі здатні визнати, що українці перестали довіряти місцевій владі. Незважаючи на те, що виборча кампанія-2020 була найактивнішою і найконкурентнішою кампанією з місцевих виборів в українській історії, народ відверто проігнорував всі "досягнення" реформи децентралізації. Хтось зовсім зневірився в змінах на краще і не пішов на вибори. А ті, хто прийшли, в більшості своїй обрали колишніх мерів. Правда, не тому що були задоволені їх попередньої каденцією, а за принципом вже знайомого, а значить меншого із зол. Так-так, буквально за півтора року запит на нові обличчя вичерпав себе і канув в лету, поступившись місцем перевіреним "господарникам". Очевидно, що реформа децентралізації, по суті, зазнала аварії через свою недосконалість і жадібність місцевих князьків, які керують ОТГ.

Важливим моментом також є і відвертий провал ідеї відкритих списків. По-перше, новий стиль заповнення бюлетенів налякав людей, особливо похилого віку, а, по-друге, 4 величезних простирадла і маса невідомих прізвищ змушували людей витрачати більше часу на заповнення і створювали черги на виборчих дільницях.

Ще одне важливе спостереження - останні місцеві вибори продемонстрували, що ні у однієї великої політичної сили немає однакової підтримки на загальнонаціональному рівні. А це нова загроза розколу суспільства і оглушливо гучний сигнал для парламенту. На сьогоднішній день ставлення українців як до центральної, так і до місцевої влади можна висловити однією знаменитою фразою Станіславського - "Не вірю!". Це ж довело опитування Зеленського з питанням про скорочення корпусу народних депутатів з 450 осіб до 300 - 98% респондентів підтримали дану ініціативу. До речі, в проведенні "5 запитань від президента", МВС не побачило ніяких проблем: "Опитування за межами виборчої дільниці не порушує закон України, оскільки не ідентифікує особу так, як це повинно бути в бюлетені, не розкриває персональних даних. Крім того, громадяни за бажанням можуть брати участь або не брати участь в опитуваннях, це не є обов'язковим", - заявив Арсен Аваков.

Чому ж "експерти" і обивателі рознесли в пух і прах ідею з опитуванням Зеленського? Мабуть злякалися, адже, по суті, це була репетиція і замір настроїв майбутньої парламентської кампанії. Повертаючись до питання про кількість нардепів, можна припустити, що в планах у президента повний перезапуск Верховної Ради в новій кількості парламентаріїв. Швидше за все, Зе намагається піти від великої маси некерованих депутатів, які здатні продатися іншим силам і розбити монобільшість, тобто перезавантажити фракцію слуг народу.

Дух наступної виборчої кампанії почав витати в повітрі ще до завершення місцевих виборів. За словами експерта з політики та місцевого розвитку Олександра Солонтая, результати місцевих виборів суттєво вплинуть на роботу парламенту, а також приведуть до серйозних змін на державному рівні: "Нашу Верховну Раду почне дуже серйозно хитати. Це відбудеться не в листопаді або грудні, тому що буде другий тур місцевих виборів, голосування по бюджету, прийняття рішення щодо уряду: відставляти або ротувати... Але в тому, що це буде каталізатор на початок наступного року, який може привести до позачергових виборів до Верховної Ради, я впевнений".

Так що, можливо, МВС і Нацполіціі в черговий, а точніше - позачергови раз доведеться стати на варту справедливих виборів. Коли Зеленський розпустить Раду і запустить процес парламентських виборів, його першим союзником і гарантом чесних виборів знову стане Аваков, який вже неодноразово показав своє вміння чесно і якісно забезпечувати охайність виборчого процесу, тим самим захищаючи право волевиявлення кожного громадянина. А після перезавантаження парламенту не за горами буде якісне оновлення Кабміну. Напевно на кадрові рішення президента вплине голосування за бюджет і настрої українців, для яких дощ, холод і сніг - зовсім не перешкоди, а скоріше звична "майданна" погода.

Зараз ви читаєте новину «Місцеві вибори-2020: чесні, але провальні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі