понеділок, 05 червня 2023 13:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Міноборони пояснило, чи зможе Китай стати посередником у війні з РФ

Міноборони пояснило, чи зможе Китай стати посередником у війні з РФ
Китайська Народна Республіка зможе виступати посередником між Києвом і Кремлем, лише дотримуючись позиції виведення окупаційних військ з усієї території України. Фото: pixabay.com

Україна зможе прийняти Китай у якості посередника у мирній ініціативі щодо завершення війни лише у випадку, якщо Пекін зможе змусити Російську Федерацію покинути захоплені нею території.

Київ вважатиме, що посередник має вплив на Росію, лише після виведення російських військ з України, заявив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю The Straits Times.

"Дайте мені докази того, що РФ готова жити в мирному співіснуванні з Україною. Першим сигналом має бути повне звільнення українських територій. Нехай вони продемонструють нам жест доброї волі і виведуть свої збройні сили з території країни. Якщо ні, вибачте, з якої причини нам сидіти і витрачати час", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна придумала "мирний" план для України ‒ МЗС відреагувало

КНР, імовірно, має важелі впливу на Росію, але наміри Пекіна залишаються неясними для українського оборонного відомства.

"Вважаю, що Китай став старшим братом, а Росія – молодшим. Старший брат може переконати молодшого припинити цю кровопролитну війну. Але це більше надія, ніж віра", – додав Резніков.

Китай не підтримав Україну у війні проти Росії, як це зробили країни Заходу. Пекін нібито дотримується нейтральної позиції та виступає проти тиску на Кремль за допомогою санкцій.

Міністерство закордонних справ Китаю вважає причиною війни в Україні "проблеми, які накопичилися в управлінні безпекою Європи". Війна Російської Федерації проти України є трагедією, якої можна було б уникнути, заявив Пекін. Китай також заявляв про намір виступити миротворцем та оприлюднив так званий "мирний план" щодо закінчення війни РФ проти України.

16-17 травня Україну відвідав спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей. Ця поїздка відбулася на виконання домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови президента Володимира Зеленського та голови КНР Сі Цзіньпіна 26 квітня.

Для китайської делегації на чолі зі спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії в Офісі президента провели брифінг щодо безпекової ситуації в Україні.

Низка країн, які нібито займають нейтральну позицію щодо війни в Україні, запропонували мирні ініціативи. Ідеться про КНР, Бразилію та групу країн Африки. Більшість їхніх ініціатив пропонують Україні піти на поступки.

Київ такі пропозиції відкидає та просуває власну формулу миру. Вона передбачає повне виведення російських військ та надання гарантій безпеки у радіаційні, ядерній, продовольчій та енергетичній сферах.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони пояснило, чи зможе Китай стати посередником у війні з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі