понеділок, 31 травня 2010 10:23

Міністр агрополітики за скасування заборони на продаж землі

Міністр агрополітики за скасування заборони на продаж землі

Міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк сподівається на скасування з 1 січня 2011 року діючого в країні мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

"Я був би дуже радий, якби вільну торгівлю землею ввели вже з 1 січня 2011 року. Відміни мораторію чекають всі, починаючи від аграріїв і закінчуючи інвесторами", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Контракти".

Він нагадав, що для зняття мораторію необхідне ухвалення законів про земельний кадастр і ринок землі.

"Роботу над законопроектами ми завершимо цього року, вони будуть внесені на розгляд парламенту восени", - запевнив міністр.

При введенні ринку землі він вважає за необхідне заборонити хоч би на 10 років змінювати цільове призначення сільськогосподарських земель. Окрім того, на думку Присяжнюка, держава повинна створити власний банк землі у розмірі 4 млн га, надаючи ці землі в довгострокову оренду.

Міністр також виступає за обмеження володіння землями сільськогосподарського призначення.

"Зараз йдуть дискусії про граничну площу землі для однієї компанії. Поки верхня реально обговорювана планка - 10 тис. га. Хоча є пропозиції і про 50 тис. га і 100 тис. га", - сказав міністр.

З тими компаніями, які контролюють більше 100-200 тис. га, за словами Присяжнюка, держава шукатиме компроміс.

Раніше міністр агрополітики виступив за те, щоб право купувати сільгоспугіддя мали виключно сільські мешканці.

В Україні діє заборона на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до ухвалення законів про державний земельний кадастр і ринок землі. Окрім того Верховна Рада України 22 грудня 2009 року ухвалила закон про продовження до 1 січня 2012 року мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель і 19 січня подолала вето президента на цей закон.

Інтерфакс
Зараз ви читаєте новину «Міністр агрополітики за скасування заборони на продаж землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі