пʼятниця, 01 березня 2024 17:10

Майже сім мільйонів гривень подарунку від тещі і гелік за "десять тисяч": як нардепи шикують під час війни

87-річна теща народного депутата від забороненої партії "Опозиційна платформа - За життя" Олександра Качного у 2022 році подарувала доньці 6,5 млн грн, але не змогла згадати яким бізнесом займалася її родина.

А народний депутат від партії "Слуга народу", який є членом групи "Партія "За майбутнє" Богдан Торохтій і його дружина Аліна Левченко у декларації за 2022-й рік внесли автомобіль Mercedes-Benz G 400 2020-го року виробництва. Зазначена вартість позашляховика - 10 тис. грн. За декілька тижнів до купівлі, автомобіль продавали за $153 тис. Про це розповіли журналісти Bihus.info.

Автор: Bihus.info
  Журналісти розповіли про декларації нардепів Торохтія і Качного
Журналісти розповіли про декларації нардепів Торохтія і Качного

Інформацію про коштовний подарунок від тещі Качний вніс у свою електронну декларацію за 2022-й.

Нардеп заявив, що батьки його дружини продали свій будинок, а виручені гроші подарували доньці. А тесть Качного нібито займався підприємницькою діяльністю, тож "мав можливість мати нерухомість".

Попри таку можливість, теща і тесть нардепа мешкають у старій п'ятиповерхівці, пишуть журналісти.

Сама 87-річна пенсіонерка заявила, що "дарувати може і більше", бо нібито займалися бізнесом. На уточнююче запитання про підприємницьку діяльність жінка відповіла, що все життя працювала бухгалтеркою і попросила більше її не турбувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто не голосував за відкриті декларації: список нардепів та інфографіка

Коштовні подарунки від батька знайшли у декларації нардепа Олега Тарасова від "Слуга народу".

У його декларації за 22-й вказано, що його батько, Сергій Тарасов, подарував синові 8,5 млн грн.

Сергій Тарасов - бізнесмен з Кіровоградщини, власник агрохолдингу "I&U GROUP", раніше відомого як "Агроспецсервіс", що займається вирощуванням і продажем зернових та олійних культур.

Відтак, питань щодо походження подарованих коштів не виникає, втім виникає інше, кажуть журналісти.

З січня 2024 року Тарасов-старший перебуває у розшуку, ймовірно, через справу про рейдерські схеми з держземлями у Кіровоградській області, в якій якраз і фігурує холдинг бізнесмена.

Ала попри це, вже після оголошення в розшук, нардеп Тарасов декларує подарунки від батька: 26 січня - 200 тис. грн, 6 лютого - 875 тис, 16 лютого - 300 тис, 23 лютого - ще майже 400 тис. грн.

У коментарі нардеп сказав, що отримані кошти зараховані по безготівковому рахунку, а усі податки сплачені. Втім, чи не арештовані ці гроші в рамках кримінального провадження, нардеп не знає.

Згідно декларацій нардепа Богдана Торохтія і його дружини Аліни Левченко, на Левченко 26 липня 2022-го року оформили Mercedes-Benz G 400 2020-го року випуску.

Автомобіль неодноразово з'являвся у публікаціях дружини нардепа у мережі Instagram. Особливості інтер'єру позашляховика свідчать про те, що це спецверсія моделі, присвячена 40-й річниці G-класу - Stronger Than Time.

Заявлена у деклараціях подружжя вартість автомобіля на момент набуття права власності - 10 тис. грн, або $273.37 за тодішнім курсом.

На сторінці автодилера у мережі Instagram від 29 червня 2022 року опублікували оголошення про продаж ідентичного Mercedes-Benz G 400 2020-го року випуску у спецверсії Stronger Than Time. Оголошена Art Motors вартість позашляховика - $153 тис.

Згідно інформації з сервісу "АвтоНомера", автомобіль 26 листопада 2022 року виставлявся на продаж за 169 500.

У деклараціях Торохтія і його дружини вказано отримання доходу від продажу рухомого майна у розмірі 6, 5 млн грн, що співмірне з курсом валют за 8 грудня 2022-го року, коли Mercedes-Benz G 400 переоформили на нового власника, з'ясували журналісти.

Минулого місяця проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info повідомив, що за ними незаконно стежила СБУ. Розповіли, що приховані камери були незаконно встановлені у сауні та щонайменше восьми кімнатах етнографічного комплексу "Українське село" під Києвом, де журналісти проводили корпоратив.

СБУ у відповідь заявила, що окремі співробітники Bihus.Info були клієнтами наркодилерів.

Справу про стеження за журналістами розслідуватиме Державне бюро розслідувань, повідомив Офіс генерального прокурора.

Зараз ви читаєте новину «Майже сім мільйонів гривень подарунку від тещі і гелік за "десять тисяч": як нардепи шикують під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі