понеділок, 29 серпня 2022 21:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Курять не там, де треба": хто із зрадників України вже поплатився за колаборацію
8

29 серпня на окупованій Херсонщині вбили колаборанта, колишнього нардепа від "Слуги народу" Олексія Ковальова
Фото: FACEBOOK
Володимира Сальдо окупанти призначили головою окупаційної адміністрації Херсонської області наприкінці квітня
Андрій Рижков був українським прикордонником на Запоріжжі
Юрій Турульов до повномасштабного вторгнення РФ працював керівником автостанції у Чорнобаївці. Після окупації Росією Херсонської області перейшов на бік ворога
Голову окупаційної адміністрації селища Михайлівка Запорізької області Івана Сушка підірвали у власному автомобілі 24 серпня вранці

29 серпня на окупованій Херсонщині вбили колаборанта, колишнього нардепа від "Слуги народу" Олексія Ковальова. Зрадник обіймав посаду заступника голови у незаконно створеному окупаційною адміністрацією держави-агресора "уряді Херсонської області". Про смерть повідомили радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань, херсонське видання "Мост" та джерела в "Слузі народу".

Останні місяці на окупованих територіях почастішали вбивства, самогубства або замахи на тих, хто почав працювати на ворога. Gazeta.ua нагадує про таких колаборантів.

Олексій Ковальов

У 2019 році пройшов у Верховну Раду від "Слуги народу". За час депутатства потрапив у скандал. У грудні 2021 року задекларував купівлю "4 каналу" як "подарунок від батьків". Статутний капітал медіа у 4,4 млн грн – це майже всі разом задекларовані заощадження нардепа. Але він офіційно не мав постійних джерел доходу і власного житла.

На початку квітня 2022-го нардеп написав у соцмережах, що перебуває у Голій Пристані на Херсонщині, попри російську окупацію, щоб "працювати у своєму окрузі". Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження відносно нього. 3 травня Ковальова виключили з фракції "Слуга народу". 8 червня зізнався, що співпрацює з російськими окупантами. Фракція "Слуга народу" закликала Верховну Раду позбавити його мандата. За даними ДБР, на початку липня Ковальов отримав посаду заступника голови у незаконно створеному окупаційною адміністрацією "уряді Херсонської області". Зрадник постачав харчі і продукти до Криму, завозив з півострова паливно-мастильні матеріали. У Голій Пристані віддав санаторій для розміщення російських окупантів. У соцмережах зізнався, що вважає нібито "Росія тут всерйоз і надовго".

Перший замах на колаборанта був понад 2 місяці тому. 22 червня начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов підтвердив, що автомобіль Ковальова підірвали в Херсонській області. Але він вцілів.

29 серпня нардеп-зрадник загинув у Голій Пристані на Херсонщині від двох вогнепальних поранень. За словами журналіста Андрія Цаплієнка, Ковальов отримав смертельні ножові поранення. "Його дружина з асфіксією, їй надають медичну допомогу", - повідомляв Цаплієнко.

Журналіст Денис Казанський вважає, що ймовірно, Ковальова вбили під час кримінальних розборок за зерно та овочі між херсонськими окупантами.

Аскяр Лайшев

До початку повномасштабного вторгнення Росії працював начальником Марківської держподаткової інспекції в Луганській області. Колишній поліцейський отримав від російських загарбників посаду "начальника МРЕО".

12 серпня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що в Старобільську підірвали автомобіль з колаборантом. 11 серпня автомобіль чоловіка рухався дорогою, коли відбувся потужний вибух. Зрадник потрапив в лікарню, де помер.

Олександр Колєсніков

Росіяни призначили чоловіка "заступником керівника ДАІ" окупаційної поліції у Бердянську. 26 серпня там пролунав вибух – від осколкових поранень постраждав так званий "заступник керівника ДАІ" Колєсніков. Він помер від отриманих поранень.

Відповідальність за вибух взяли на себе місцеві партизани, які неодноразово попереджали колаборантів про неминучу відплату за зраду Батьківщини.

Андрій Рижков

Був українським прикордонником у Михайлівці на Запоріжжі. Після виходу у відставку заснував громадську організацію "Прикордонники Михайлівщини". Однак після окупації сам звернувся до російських загарбників і запропонував себе в якості "начальника поліції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо в туалет сходив, то майже під себе. Починаєш кашляти гноєм, бо там аміак від сечі" – полонений капелан Василь Вирозуб

28 серпня Андрія Рижкова знайшли повішеним.

Іван Сушко

Був головою окупаційної адміністрації селища Михайлівка Запорізької області. Підірвався у власному автомобілі 24 серпня.

Під сидінням його автівки встановили вибуховий пристрій. Після події Сушка у критичному стані доправили до лікарні, де він і помер.

Колаборант з моменту окупації добровільно пішов служити до загарбників, зробивши "карколомну кар'єру від тамади і співробітника ДК, до керівника громади".

В останні дні Сушко став надто активно готуватися до проведення псевдореферендуму. Змушував місцевих жителів погрозами брати участь у фейковому плебісциті.

Дмитро Савлученко

24 червня у Херсоні підірвали автомобіль одного з найвідоміших місцевих колаборантів, члена "Нової Русі" і партійця забороненої політсили "Партії Шарія".

Савлученко перебував у партії Медведчука і довгі роки відкрито займався в місті антиукраїнською діяльністю. Зокрема, організовував скандальні "пробіги перемоги". Після окупації Херсона завідував молоддю та спортом в "адміністрації" окупантів.

Можливо, його ліквідували українські спецслужби, однак не можна виключати й варіант кримінальних чвар, пише журналіст Денис Казанський.

Володимир Сальдо

Депутат Херсонської міськради VIII скликання, нардеп VII скликання від Партії регіонів, міський голова Херсона з 2002 до 2012 року.

Сальдо окупанти призначили головою окупаційної адміністрації Херсонської області наприкінці квітня. 11 червня зрадник отримав російський паспорт.

5 серпня був госпіталізований в окупованому Криму, лікарі ввели його у медикаментозну кому та підключили до апарату ШВЛ. 6 серпня його доставили до Москви та поклали до реанімації токсикологічного відділення інститута імені Н. Скліфосовського. За даними російських ЗМІ, лікарі підозрювали, що Сальдо могли отруїти. За іншими даними, він міг перенести інсульт. Офіційної інформації про його загибель немає. Нібито перебуває у лікарні.

Юрій Турульов

Турульов до повномасштабного вторгнення РФ працював керівником автостанції у Чорнобаївці. Після окупації Росією Херсонської області перейшов на бік ворога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шанс на успіх є" – Жданов пояснив прорив лінії оборони росіян під Херсоном

Раніше Турульову повідомили про підозру у колабораціонізмі. Разом з окупантами переслідував місцевих мешканців і незаконно розпоряджався комунальним майном.

На шляху руху його авто спрацювала міна спрямованої дії. Сам колаборант отримав лише легкі пошкодження, стверджують росіяни.

Євген Соболєв

Працював начальником херсонської Північної виправної колонії №90. Перейшов на бік окупантів.

Його автівка вибухнула на проспекті Адмірала Сенявіна у Херсоні 18 червня. Окупанти кажуть, що це робота "українських партизанів". Через вибух у сусідніх будинках повилітали вікна, пошкодило дерева на вулиці. ЗМІ пишуть, що вибуховий пристрій, який був прикріплений до дерева, здетонував на автомобіль. Водій залишився живий. В окупанта пошкоджені обидві ноги.

Євген Балицький

Колишній нардеп, ексчлен забороненої Партії регіонів. Голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року. 18 січня 2018-го був одним з 36 депутатів, які голосували проти Закону "Про визнання українського суверенітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей". Після Революції гідності та втечі Януковича пройшов у Верховну Раду, як самовисуванець. У 2019-му невдало балотувався в нардепи від "Опозиційного блоку". З 2020-го року був депутатом Запорізької облради від "Опозиційного блоку".

Окупанти незаконно призначили колишнього нардепа "губернатором" Запорізької області. Місцеві журналісти повідомляють, що родина колаборанта займається рейдерством.

30 травня близько 8:00 в центрі Мелітополя пролунав потужний вибух. ЗМІ плвідомляли про кілька постраждалих, серед яких племінниця колабораціоніста. Сам зрадник вижив.

Також відомо, що його старший син Олександр вже після окупації Криму жив у Севастополі, мав російське громадянство і вів там бізнес – готельний та ресторанний.

Зараз ви читаєте новину «"Курять не там, де треба": хто із зрадників України вже поплатився за колаборацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі