середа, 28 липня 2021 16:16

Кулеба пояснив, чому Україна збирає для Литви колючий дріт

Кулеба пояснив, чому Україна збирає для Литви колючий дріт
Колючий дріт потрібен Литві для кордону з Білоруссю. Фото: volynnews.com

Рішення про передачу Литві гуманітарної допомоги, зокрема у вигляді колючого дроту, пояснив глава МЗС України Дмитро Кулеба

Про це він написав у Facebook.

Пост зявився 28 липня невдовзі після засідання Кабміну, на якому уряд схвалив проєкт указу президента України про надання гуманітарної допомоги Литві.

"Не пригадую, щоб гуманітарна допомога надавалася у вигляді колючого дроту. Але реальність вимагає саме такої дружньої допомоги. Литва зіштовхнулася з безпрецедентною міграційною кризою. Олександр Лукашенко вирішив "помститися" Литві за жорстку позицію щодо себе, провокуючи потік біженців з країн Азії, Африки та Близького Сходу, які прагнуть прорватися в Литву з Білорусі", - пояснив міністр закордонних справ.

Кулеба окреслив масштаб проблеми: з 1 січня до 27 липня на литовсько-білоруському кордоні затримали 2839 нелегальних мігрантів, що перевищує торішній показник у 35 разів.

"Литва взялася терміново укріплювати кордон, але минулого тижня виявилося, що їй бракує колючого дроту. Трохи вотсап-дипломатії в неділю з литовським колегою Ґабріелюсом Ландсберґісом, політична воля президента Зеленського і прем'єра Шмигаля допомогти друзям, і дріт знайшовся, а рішення уряду швидко ухвалене", - написав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва планує відгородитися від Білорусі 500-кілометровим парканом

За його словами, конкретні обсяги опрацьовуються дипломатичними каналами з литовською стороною, тому що є технічні нюанси.

"Символічно, що це сталося саме в першу річницю заснування Люблінського трикутника. Ми з Литвою союзники й друзі не на словах, а в реальних справах. Ми завжди стоятимемо поруч одне з одним в успіхах і складних ситуаціях", - додав дипломат.

28 липня Служба охорони державного кордону Литви повідомила про рекордне число затриманих мігрантів, які нелегально перетнули литовський кордон з Білоруссю. За добу прикордонники затримали 171 нелегального мігранта - це максимальна кількість затриманих нелегалів за добу цьогоріч.

Сейм Литви проголосив зростання потоків нелегальних мігрантів з Білорусі гібридною агресією.

12 країн ЄС відправили гуманітарну допомогу Литві для мігрантів з Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба пояснив, чому Україна збирає для Литви колючий дріт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі