середа, 04 листопада 2020 14:14

КСУ визначився щодо неконституційності земельної реформи - ЗМІ

КСУ визначився щодо неконституційності земельної реформи - ЗМІ
В КСУ заявляють, що українців не позбавлятимуть права власності на землю. Фото: zik.ua

Конституційний суд України в закритому режимі розглянув депутатське подання, яке стосується землі. Судді вирішили не позбавляти українців права власності на землю.

Суддя Сергій Сас оприлюднив проєкт рішення КСУ у виданні "ZN.UA".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді зареєстрували законопроєкт про блокування роботи КСУ

Причиною ситуації, яка склалася навколо КСУ є "бажання дискредитувати суд і заблокувати його роботу", вважає суддя.

ЗМІ поширили позицію президента Володимира Зеленського щодо цього рішення ще до оприлюднення, а "пікетники з шашками і фаєрами 3 год. відпрацьовували під стінами суду свій заслужений заробіток в 100 грн за годину", запевняє Сас.

Суддя пов'язує останні події навколо КСУ з рішенням щодо земельної реформи. За його словами, "спостерігачі від влади в суді доповіли по інстанціях, а там зрозуміли, що прийняття такого рішення є загрозою для земельної реформи".

Земельну реформу повернуть в конституційне русло й не позбавлять українців права власності на землю, стверджує суддя.

"Протягом останніх 3 місяців почався тиск з боку представників президента і Верховної Ради в Конституційному суді України "руками" НАЗК, НАБУ, деяких засобів масової інформації на суд з метою дискредитації його й окремих суддів, щоб дестабілізувати роботу суду, зробити його недієздатним, унеможливити прийняття важливих рішень", - заявляє він.

"У КСУ вважають, що земля має належати виключно українцям. А їхнє право власності не повинні обмежувати інші закони, дії органів влади чи органів місцевого самоврядування. Іноземці, особи без українського громадянства та міжнародні організації не мають права власності на неї. Держава зобов'язана забезпечити кожному українцеві можливість використання землі", - йдеться в рішенні.

Минулого тижня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за брехню в деклараціях.

Проти голови КС Олександра Тупицького ДБР відкрило кримінальне провадження за державну зраду.

2 листопада Конституційний суд України скасував збори своїх суддів і провів закрите засідання щодо статусу землі.

3 листопада КСУ розглянув справу про конституційність закону про мову.

Конституційний суд України закликали проявити державницьку позицію під час розгляду питання щодо конституційності закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Зараз ви читаєте новину «КСУ визначився щодо неконституційності земельної реформи - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі