понеділок, 14 липня 2014 13:13

Кремль викрав Савченко, щоб помститися США за сина екс-радника Путіна - ЗМІ

Кремль викрав Савченко, щоб помститися США за сина екс-радника Путіна - ЗМІ
Фото: http://ru.tsn.ua

Викрадення українського військового пілота Надії Савченко і подальше ув'язнення її в Росії може бути актом помсти Кремля Вашингтону.

Про це сьогодні на сторінках американського журналу Time пише Саймон Шустер, інформує ТСН.

Він зауважує, що історія з ув'язненням Савченко дуже дивна. Оскільки не зрозуміло, яким чином українка потрапила в Росію і як Москва збирається доводити її вину у вбивстві російських журналістів.

"Але одна із найбільших загадок в цій справі є питання, чому Росія взагалі вирішила вести її настільки публічно і провокативно", - пише журналіст.

Для Кремля справа Савченко несе великі ризики. Оскільки низка дипломатів на Заході і влада в Україні вважають, що поява в Росії захопленої терористами льотчиці вказує на прямий зв'язок бойовиків на Сході України і Москви. Крім того, арешт Савченко зробив її символом мужності для товаришів по зброї і героєм для українців.

"Москва, здається, робить все для того, щоб створити в Україні мучеників і згуртувати українських народ в підтримці політичної єдності", - вважає аналітик Standard Bank Тімоті Еш.

Попри це, експерти вважають, що в Кремля є великі плани щодо долі Савченко. "Колишній радник Путіна Андрій Ілларіонов вказує, що льотчиці висунули офіційні обвинувачення в Росії всього через день після того, як Москва звинуватила США у "викраденні" російського громадянина", - йдеться в статті.

Мова йде про Романа Селезньова, якого звинуватили у зламі комп'ютерних мереж в США і викраденні даних по кредитних картках американців. Він виявився сином депутата Держдуми Валерія Селезньова, який одразу ж заявив, що арешт його сина – це викрадення. Тож звинувачення проти українського військового пілота може бути помстою Кремля за депутатського синка.

Крім того, Савченко стала цінною знахідкою для путінської пропаганди всередині Росії. Аналітик центру Карнегі в Москві Маша Лімпан звертає увагу на те, що Путіну досі потрібно демонструвати свою участь в конфлікті на Сході України, щоб заспокоїти радикальних росіян. І справа проти Савченко потрібна саме для цього.

 "Для Росії це спосіб опосередковано співпрацювати з терористами, прийняти їхню сторону і визнати свою участь в їхній боротьбі", - переконана Лімпан. Американський журналіст зауважує, що тепер західним лідерам залишається вирішити, чи арешт Савченко є достатньо агресивним кроком Росії, щоб ввести нові жорсткі санкції.

Сьогодні до Надії Савченко у СІЗО знову не пустили українського консула.

Зараз ви читаєте новину «Кремль викрав Савченко, щоб помститися США за сина екс-радника Путіна - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі