вівторок, 22 листопада 2016 10:52

Кравчука назвали купцем у ядерному питанні

Кравчука назвали купцем у ядерному питанні
УНІАН

Україна має право повністю відмовитися від статусу без'ядерної країни.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" сказав колишній командир полку "Азов", позафракційний народний депутат Андрій Білецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому позбулися ядерного статусу

"В українському суспільстві побутують дві думки: думка здорової людини і думка купця. Думку купця виклав нещодавно в інтерв'ю Леонід Кравчук, який якраз позбавив Україну ядерного оснащення. Він сказав, що ми були з ядерною зброєю, як мавпа з гранатою. Тобто оцінив Україну, як "верхню вольту з ядерною дубинкою". Країну, чиї сини вивели людство в космос, країну, у якій вперше в світі розщепили атом, країну, яка дала світу Корольова, Лозино-Лозинського, Кибальчича, Шаргея, Ціолковського, Сікорського, він порівняв із мавпою з гранатою", - зауважив політик.

Ядерний статус здали через комплекс неповноцінності перед світовими державами, вважає депутат.

"Ядерний статус – це, насамперед, статус найвищого рівня безпеки, який тільки існує на планеті. Давно вже всі відмовилися від розгляду ядерної зброї як серйозної наступальної. Увесь світ від цього відмовився, навіть Індія і Пакистан. Ядерну зброю зараз розглядають як головний стовідсотковий безпековий механізм, котрий гарантує ненапад і відсутність повномасштабної агресії стосовно твоєї країни. Україна - величезна сорокомільйонна нація, величезна країна в центрі Європи, все ще з потужним потенціалом. У сучасній ситуації Україні важко створити нормальну армію, не говорячи про ядерну зброю. Але, якщо хочемо і збираємось робити Україну повноцінною країною і вагомим геополітичним гравцем, ядерна зброя – це залізна гарантія від подібних ситуацій, які трапилися в Криму і ще досі тривають на Донбасі", - пояснив він.

За словами Білецького, через відмову в гарантіях за Будапештським меморандумом Україна має право на відновлення ядерного статусу.

5 грудня 1994 року Україна, Росія, Велика Британія та США підписали Будапештський меморандум. Цьому передувала відмова України від ядерної зброї. За документом, перераховані держави-учасниці мали поважати незалежність, суверенітет і сучасні кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії.

Зараз ви читаєте новину «Кравчука назвали купцем у ядерному питанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі