понеділок, 10 жовтня 2016 14:09

Кравчук розвіяв міф про ядерну загрозу з Росії

Кравчук розвіяв міф про ядерну загрозу з Росії
gordonua.com

Росія не піде на застосування ядерної зброї.

Про це в інтерв'ю "Гордон" заявив перший президент України Леонід Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні порадили єдиний шлях у війні з Путіним

"Те, що говорить Путін, що у них ядерна зброя, це він говорить із натхнення. Бувши вихованим у кабінетах КДБ, він вважає що можна тільки налякати. Але розумна людина не злякається. Тому що вона знає, що це неможливо", - сказав він.

Ядерну зброю в Європі не можуть застосувати, вважає Кравчук.

"Тому що всякий удар по будь-якій європейській країні означає удар по собі. Скажімо, комусь прийде божевільна думка вдарити по Україні. І вітер подме звідти, куди він часто дме на нас - зі сходу. Тобто Європа настільки компактна, що застосувати ядерну зброю тут просто неможливо. Або може бути якась трагічна випадковість", - пояснив він.

Україна могла стати заручником ядерної зброї, розповів перший президент.

"1998 року за графіком всі ядерні боєголовки на 165 балістичних ракетах виходили з життя. Їх розчленувати технологічно могла тільки Росія. Віддати Америці їх не можна було, бо там секрети, чіпи та інше. Єльцин (перший президент РФ. - Gazeta.ua) відверто сказав: якщо ви не віддасте, дочекаєтеся цього критичного часу і ми їх не візьмемо. Це буде небезпечно... Ми випробувавши Чорнобиль, розуміємо, що таке 165 боєголовок. Коли одна може знищити пів України", - зауважив Кравчук.

За його словами, на технологічну лінію ядерної зброї треба було 65 млрд дол.

"А у нас в казні було пусто. Взагалі ні долара. Що робити? Цим керувався", - пояснив політик.

5 грудня 1994 року Україна, Росія, Велика Британія та США підписали Будапештський меморандум. Цьому передувала відмова України від ядерної зброї. За документом перераховані держави-учасниці мали поважати незалежність, суверенітет та сучасні кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук розвіяв міф про ядерну загрозу з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі