четвер, 04 квітня 2019 19:48

Кожен бачить своє – політолог пояснив феномен Зеленського

Кожен бачить своє – політолог пояснив феномен Зеленського
У Володимиру Зеленському виборці бачать речі, які хочуть бачити, вважає політолог. Фото: Gazeta.ua

В образі шоумена Володимира Зеленського виборці добудовували те, що хотіли бачити. Тому він викликав таку симпатію. Про це Gazeta.ua розказав політолог Валентин Бушанський.

"В образі Зеленського великий вплив має невизначеність - ми добудовуємо те, що хочемо. У Зеленському кожен бачить своє. Він схожий на тест Роршоха - люди дивляться на плями і бачать щось різне. Тому Зеленський викликає симпатію.

З іншого боку, він уособлення демократичних традицій США. Там великі політики часто представляють типового американця. Теж саме і з Зеленським. Це середньостатистичний українець - він любить країну, але ставиться до всього іронічно. У нього немає пріоритетів - сьогодні він голосує за Януковича , а за завтра прийде на Майдан вимагати його відставки. Це уособлення надії на зміни. Суспільство відмовляється від затертих політиків, надіється. Таких 30%, для них надія домінантна.

Порошенко мав відповісти на всі питання Майдану, але не зробив цього, каже Бушанський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За кордоном спроектували життя України з президентом Зеленським

"Порошенеко побудував свою компанію на страху. Говорив, якщо не я, то Путін, якщо не я, то війна. "Голосуйте за мене, бо буде ще гірше". Його виборці опинились у страху. Це два почуття, які панують в українцях. Ми боїмося, що війна перейти в активну фазу. Це викликає страх.

Найважливіше проблема, яку він не зміг вирішити, це корупція. Він очолив її. Навіть Мінські домовленості , які підписав Петро Олексійович, не справили радикального впливу на рейтинг Порошенка. У фокусі суспільства питання корупції залишалось. Порошенко робив те, що намагався зробити через свого сина екс-президент Віктор Янукович. Намагався стати найбільшим олігархом в країні, бо там думав забезпечити собі вічне місце у політиці. Але Віктор Янукович протиставив себе кожному українцю цим. Петро Олексійович зробив теж саме.

Бездіяльними стали антикорупційні органи - НАЗК і НАБУ. Призначенням свого генерального прокурора заблокував боротьбу з корупцією. Через зв'язки з Гладковськими корупцію очолив. Петро Порошенко збагатився, а солдати помирають на фронті, люди біднішають. Він робив це п'ять років і не знає, що може бути по-іншому. Часу і шансів виправити помилки у нього не має".

За Тимошенко і Бойка голосували ті, хто хоче повернути минуле, вважає політолог.

"За Тимошенка і Бойка голосували люди з минулого. Це психологічний рецидив, він деструктивний. За Гриценка голосували ті, хто хоче бачити на чолі держави професійного політика з репутацією. Бо коли ми йдемо до лікаря, то хоче там бачити професіонала. Так і з виборами.

Надія, страх, психологічна деструкція і політична зрілість – отакий бачимо розклад за результатами першого туру".

Володимир Зеленський погодився прийти на дебати з Петром Порошенком, але поставив свої умови - вони мають пройти на стадіоні "Олімпійський", перед народом України, і щоб усі канали мали право транслювати дебати наживо.

Порошенко погодився зустрітися на НСК "Олімпійський". При цьому порадив опоненту почитати правила, які передбачають проведення дебатів на базі Суспільного телебачення з трансляцією по всіх телеканалах. У ЦВК вважають, що дебати на стадіоні – це агітація.

Стаття закону про вибори президента визначає процедуру і строки проведення теледебатів, які проводяться на Суспільному телеканалі й оплачуються з державного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Кожен бачить своє – політолог пояснив феномен Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі