середа, 14 серпня 2019 19:48

Кошель про фінансування партій: Спекуляції будуть

Кошель про фінансування партій: Спекуляції будуть
Після позачергових виборів держфінансування отримали 11 партій. Фото: persona.top

У питанні державного фінансування партій варто очікувати все більше спекуляцій.

Про це сказав голова ГО "Комітет виборців України" Олексій Кошель в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Хвиля дискусій і політичних спекуляцій щодо державного фінансування лише розпочинається. Це буде пов'язано з тим, що уперше партії отримають відшкодування з державного бюджету коштів, які вони витрачали на вибори. Політики будуть спекулювати: мовляв, для чого повертати партіям кошти, які вони витрачають на олігархічні телеканали? Бо 85% витрат у рамках кампаній - це витрати на рекламу, насамперед на телебаченні. Також це буде пов'язано з тим, що державне фінансування буде отримувати Партія Шарія. Її лідер відомий своїми українофобськими пропутінськими висловлюваннями. Тому спекуляції будуть.

Але хочу нагадати, для чого було запроваджене державне фінансування. Насамперед, щоб гарантувати партіям незалежність від олігархічних коштів. Краще держава буде платити навіть українофобським партіям, але щоб у перспективі ми могли отримати незалежність політичних партій", - сказав Кошель.

Він наголосив, що реформа держфінансування покаже свої результати через 3-4 виборчі цикли. І порадив почекати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підписали петицію про відміну фінансування партій

В Україні четвертий рік діє закон про фінансування партій з державного бюджету. Гроші щоквартально перераховують політсилам, які на парламентських виборах подолали 5-відсотковий бар'єр. Їх розподіляють пропорційно — за кількістю депутатів.

Після позачергових виборів 21 липня фінансування на п'ять років отримали 11 партій, які набрали понад 2% голосів.

Зараз ви читаєте новину «Кошель про фінансування партій: Спекуляції будуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі