вівторок, 29 березня 2022 07:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Корнієнко пояснив слова Зеленського про нейтралітет і референдум

Корнієнко пояснив слова Зеленського про нейтралітет і референдум
Нардеп від "Слуги народу" нагадав, що під час війни не можна проводити ані референдуми, ані вибори. Фото: facebook.com/oskorniyenko

Проведення референдуму з приводу гарантій безпеки та внесення змін щодо статусу України можливо лише після закінчення війни з Росією.

Таким чином віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко прокоментував слова російським ЗМІ президента Володимира Зеленського, передає "Настоящее время".

"В умовах війни нема як проводити референдум. І у нас є в законодавстві заборона цього. Коли наш президент говорить про референдум, він говорить, що рішення, пов'язані зі змінами тих чи інших геополітичних речей для України, участь у будь-яких військово-політичних блоках має підтвердити український народ. Щоб це була воля не лише політиків, політичних еліт, але й громадян", - сказав він.

Під час війни не можна проводити ані референдуми, ані вибори - це прямо вказано у Конституції. У мирний час можна досить швидко запустити інструмент референдуму, хоча зараз ще багато організаційних питань, пов'язаних із великою кількістю переміщених осіб всередині країни та за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Основою миру стане нейтралітет України, але поки це неприйнятно - Bloomberg

"Основна проблема, про яку сказав президент, що неможливо гарантувати прозорі вибори, референдуми, будь-які демократичні процеси, коли у тебе в країні перебувають чужі війська. Найважливіше - пройти перший етап. Їх має не бути в Україні. Тоді можна займатися політичним урегулюванням", - заявив Корнієнко.

Щодо можливості компромісів при укладанні угод із РФ про припинення вогню він зазначив, що українці навряд чи підуть на будь-які поступки після скоєного окупантами.

"Це непросте питання. Не може бути жодних ультиматумів після всього, що Росія накоїла на території України за цей місяць. Але ми розуміємо, що дипломатична складова все одно повинна бути", - підкреслив віцеспікер парламенту.

Зеленський в інтерв'ю представникам російських ЗМІ заявив, що ніякого договору про нейтралітет чи референдуму бути не може, доки російські війська перебувають на території України.

Зараз ви читаєте новину «Корнієнко пояснив слова Зеленського про нейтралітет і референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі