середа, 16 жовтня 2024 21:06

Корейська надія Путіна - чи охоче солдати Кім Чен Ина стають під російські триколори

Корейська надія Путіна - чи охоче солдати Кім Чен Ина стають під російські триколори
Кім Чен Ин хоче виторгувати у Путіна максимум вигоди за участь своїх солдатів у війні Росії проти України. Фото: eastnews.ua

Чи поведеться Кім Чен Ин на криваві забаганки Путіна? Зближення Кремля з Північною Кореєю означає новий поворот у російсько-українській війні та зростання напруги в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Який розрахунок у кремлівського диктатора на північнокорейських найманців - розбиралася Gazeta.ua.

Північна Корея передає Росії не лише ресурси й технології, а й людей, заявив президент України Володимир Зеленський у середу, 16 жовтня, на презентації Плану перемоги у Верховній Раді. На його думку, КНДР де-факто вже бере участь у війні РФ проти України.

Та уже з'явилися дані про дезертирство північнокорейських вояків з позицій російської армії. Про це заявляє "Суспільне", посилаючись на джерела в українській розвідці.

Знайшли одна одну

Посилення уваги до КНДР відбулося після того, як кремлівський диктатор вніс до Держдуми для ратифікації Договір про всеосяжне стратегічне партнерство з Північною Кореєю, котрий передбачає і військову допомогу.

Занепокоївся Китай. Саме цими днями офіційно заявив про готовність стати "другом США" і на підтвердження добрих намірів удруге за поточний рік надіслав двох панд. Раніше офіційний Пекін висловлював стурбованість перспективою зростання напруги на Корейському півострові.

Трикутник обабіч ШОС

На полях саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Ісламабаді (Пакистан) відбулася зустріч у "трикутному" форматі "РФ-Монголія-Китай". Про тактику Москви свідчить склад і тематика заходу.

Офіційно - говорили про економіку. Пролунали відповідні заяви. Прем'єр КНР Лі Цян виявив готовність до "посилення координації та сприяння прагматичній тристоронній співпраці", монгольський колега Лувсаннамсрайн Оюун-Ердене заявив про погодження 30 "коридорів" між РФ і КНР , а російський прем'єр Михайло Мішустін наголосив на пріоритеті зміцнення дружніх відносин з Пекіном і Улан-Батором.

Кулі над Сеулом, хмари над Пхеньяном

Цими днями КНДР стрімко перейшла до агресивнішої риторики. Відбулися запуски повітряних куль на територію Південної Кореї.

Пхеньян звинуватив Сеул у прольотах безпілотників над своєю територією, причому БПЛА начебто скидали антиурядові листівки. Південна Корея спростувала звинувачення, Об'єднаний комітет начальників штабів закликав північного сусіда бути стриманішим. У відповідь міністерство закордонних справ КНДР натякнуло на ескалацію: "Це - небезпечна провокація, котра може перерости у збройний конфлікт, навіть у війну. Якщо безпека наших громадян опиниться під загрозою, наші військові готові до суворої та рішучої відплати", - заявили у Південній Кореї.

У середу, 16 жовтня, КНДР заявила про повну блокаду кордону з Південною Кореєю, а перед тим висадила в повітря кілька дорожніх переходів.

Загрозлива експонента

На Північну Корею звернули увагу у США - Державний департамент закликав Пхеньян не вдаватися до дій, котрі підвищують ризик конфлікту на Корейському півострові.

Тим часом, ніби у відповідь на застороги Сполучених Штатів Америки, інформаційна північнокорейська агенція повідомила про масову мобілізацію: тільки поточного тижня до армії доєдналися понад 1 млн 400 тис. молодих людей.

співпраця з КНДР дозволить Путіну і надалі, принаймні, у 2025 році, не оголошувати загальну мобілізацію

На думку експертів Інституту вивчення війни, тісніша співпраця з КНДР дозволить Путіну і надалі, принаймні, у 2025 році, не оголошувати загальну мобілізацію. З іншого боку, Пхеньян запевняє, що новобранці підписали контракти і сповнені рішучості воювати з Південною Кореєю, а про Україну не йдеться.

Але у США стривожені перспективою відправки північнокорейських бійців до України. Представник Ради нацбезпеки Сполучених Штатів Шон Саветт наголосив - такий крок був би підтвердженням "нового рівня відчаю Росії, котра несе значні втрати на полі бою в Україні". Однак він, як і радник Білого дому з питань комунікації у сфері нацбезпеки Джон Кірбі, наголосив, що США не можуть ані підтвердили, ані спростувати інформацію про наявність у російській армії від 3 до 7 тисяч північнокорейських вояків.

Ядерна зброя у треті руки

Не виключено, що північнокорейською молоддю, котра "рвонула" до армії, керувала корислива мета.

Залучення Путіним північнокорейських бійців до війни з Україною свідчить про те, що ВПК РФ не справляється і часткова мобілізація провалилася, заявив історик Сергій Берендєєв. На його думку, формується військово-політичний блок.

"Якщо західні партнери не отямляться і не почнуть розуміти всю небезпеку, це, безумовно, переросте у глобальний конфлікт", - наголосив він. На думку експерта, Росія і Китай не використають ядерну зброю, "а от КНДР - так".

"Кулак" на "кулак"

Відповідь на альянс РФ і КНДР проти України має бути "об'єднаною, сильною, з кулаками", заявив в етері телемарафону радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко. "Росія об'єднується з терористичними режимами…Ми бачимо, Північна Корея набуває суб'єктності завдяки Путіну…З одного боку, це показує, що у Путіна все дуже погано, з іншого - у нього є ресурси для ведення цієї війни", - розповів він.

На службі у Росії?

Натомість Україна, на думку Лещенка, може отримати військову допомогу від Південної Кореї за згоди США.

Але до цього може й не дійти. Навряд чи Кім Чен Ин розпочне війну, оскільки вона не дасть йому вигоди, вважає політолог Петро Олещук. "Ця напруга нічим не закінчиться, тема участі КНДР у війні з Україною відійде на другий план. Вочевидь, задачу здійснювати дрібні провокації проти Південної Кореї Кім отримав від Росії. Це - тактика схиляння Заходу до визнання Росії рівноправним суперником США, - прогнозує він. - Фактично Україна вже протистоїть не лише РФ, а кільком країнам".

Зараз ви читаєте новину «Корейська надія Путіна - чи охоче солдати Кім Чен Ина стають під російські триколори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі