четвер, 20 січня 2011 14:28

Консул Росії не вийшов за книгами для української бібліотеки в Москві (ФОТО)
7

Опівдні 20 січня Російське консульство у Львові пікетували 25 львів'ян. В руках тримали державні прапори і символіку партії "Наша Україна".

"Дізнався про пікет з Інтернету, - сказав 24-річний Маркіян Нога. - Вирішив прийти і підтримати. Росіяни завжди говорять, що ми братні народи. Але цього братерства не видно у жодній їх дії. Навпаки, вони хочуть показати що наша нація меншовартісна і залежна від них. Хоча насправді це не так".

"Шановний пане консул, - кричить в мегафон народний депутат від франкції "НУ-НС" Володимир В'язівський. - Ми звертаємося до вас з протестом у зв'язку з порушенням національних і людських прав урядом вашої країни до українців, що проживають у Росії. Нещодавно з полиць Бібліотеки української літератури в Москві зникло багато літератури. Її забрали на дослідження розповсюдження націоналістичних ідей в ній. Ми б хотіли поповнити фонди бібліотеки і передати їй книжки. Проте не знаємо, чи "Котигорошко" та повне видання "Кобзаря" є загрозливими книгами для вас".

Депутат просить вказати чіткі критерії, за якими книгу можна розцінювати як джерело націоналістичних ідей. У руках тримає "Судебнье речи" академіка Вишенського. Каже, що книга має нагадати консулу, що тоталітарний режим не повинен існувати.

Цю книгу і звернення хотіли передати консулу особисто в руки. Але він не вийшов до пікетувальників. Книгу залишили на прохідній консульства.

Нагадаємо, міліцейські гоніння на Бібліотеку української літератури в Москві розпочалися 21 грудня 2010. Там шукають видання, які нібито пропагують націоналізм. Під час трьох обшуків вилучено понад 50 книг для експертизи, жорсткі диски і сервери установи.

12 січня 2011 року МЗС України заявило, що після новорічних і різдвяних свят Бібліотека української літератури в Москві повністю відновила роботу в звичайному режимі.

13 січня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що Бібліотеку української літератури "ніхто не закривав".

"Там дійсно було вилучено кілька книг, які нині вивчаються на предмет нашого законодавства, яке забороняє поширення націоналістичних ідей", - сказав він.

16 cічня в бібліотеці був проведений черговий обшук. За словами директора установи Наталії Шариної, під час обшуку один з правоохоронців її штовхнув.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Консул Росії не вийшов за книгами для української бібліотеки в Москві (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі