пʼятниця, 14 червня 2019 11:53

Конституційний суд визнав дії Порошенка незаконними

Конституційний суд визнав дії Порошенка незаконними
П'ятий президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, побачили у Конституційному суді.

Конституційний суд визнав створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, неконституційним.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня"

Суд визнав неконституційними низку положень закону про комісію.

У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

Комісію створив президент Петро Порошенко указом від 27 серпня 2014-го.

Пізніше, 22 вересня 2016-го, Верховна Рада ухвалила закон, яким було передбачено, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає та звільняє президент.

КС визнав, що створивши НКРЕКП своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи.

Так само Конституція не наділяє президента правом призначати та звільняти членів комісії.

КС також вирішив, що визначений законом статус комісії не відповідає Конституції.

За функціями, завданнями і повноваженням, НКРЕКП фактично є центральним органом виконавчої влади. А тому відповідно до Конституції закон мав визначити саме такий її статус, який передбачає входження комісії в систему органів виконавчої влади і спрямування її роботи Кабінетом міністрів.

Щодо цього питання КС висловлював свою позицію ще 2000-го у справі щодо конституційності закону "Про природні монополії".

НКРЕКП у період президенства Порошенка була пов'язана з багатьма скандалами.

Її звинувачували у прийняття рішень в інтересах тодішнього президента, його оточення та певних олігархічних груп, зокрема запровадження формули "Роттердам+", яка дозволяла "викачувати" кошти з держбюджету і призвела до запровадження високих тарифів для населення та промисловості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко дав урок Зеленському і наступникам

Рінат Ахметов, який контролює теплову генерацію, став найбагатшою людиною в Україні за підсумками 2018-го.

Статки власника групи "Систем Кепітал Менеджмент" оцінюють у $8,04 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд визнав дії Порошенка незаконними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі