четвер, 30 травня 2019 10:45

Порошенко дав урок Зеленському і наступникам

Порошенко дав урок Зеленському і наступникам
Дмитро Вовк був менеджером у кондитерській корпорації "Рошен" Порошенка в Москві. Фото: uacrisis.org

30 травня 2018-го президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення Дмитра Вовка з посади голови Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Вовк очолював її майже 3,5 роки. Прийшов на посаду 25-річним. Раніше працював у фінансовій компанії "Інвестиційний капітал Україна", засновником якої є колишня голова Нацбанку Валерія Гонтарева. Потім — менеджером у кондитерській корпорації "Рошен" Порошенка в Москві.

Позаторік Національне антикорупційне бюро розслідувало змову в затвердженні оптової ціни електроенергії за формулою "Роттердам плюс". За нею ціна вугілля в тарифі теплових електростанцій формується в результаті торгів на нідерландській біржі разом із вартістю його транс­портування. Формула вигідна компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, кажуть експерти. Рішення комісія приймала у квітні 2016-го.

Протягом багатьох років були якісь "наглядачі" від президента

Коли президент призначає кадри зі свого оточення, тоді державні регулятори працюють не на економіку і суспільство, а контролюються на користь того ж близького оточеня, каже політолог Вадим Карасьов.

"Це фактично означає узурпацію незалежних регуляторів одним із центрів влади. За формою вони незалежні, а фактично підпорядковуються в режимі ручного управління.

Подібні призначення від Порошенка не дуже добре обернулися для економіки. По-друге, вони блокують зростання незалежних інституцій і правил гри. Гра йде не за правилами, а правилами на користь підприємницьких суб'єктів, суб'єктів енергоринку. А тарифна політика формується на користь монополістів, окремих бізнес-структур. Не на користь споживача. Фактично править клан.

Президент Зеленський має розуміти, що незалежні регулятори мають бути незалежними. Призначатися туди мають професіонали, які обираються за конкурсом.

Головний урок Зеленському - робити так, щоб усі незалежні регулятори працювали на економіку, суспільне благо, а не на благо президента. Навіть якщо це благо політичне - переобрання, рейтинги тощо.

Це стосується не тільки НКРЕКП, але і, наприклад, Нацбанку чи судової гілки влади.

А то з'являються якісь "наглядачі" від президента. Так було протягом багатьох років", - каже Вадим Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко дав урок Зеленському і наступникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі