середа, 04 липня 2012 15:12

Кличко "нокаутує" Яценюка

Кличко "нокаутує" Яценюка
ФОТО: Мустафа Найєм

З часу попередньої публікації "Тимошенко препочтет Яценюку Кличко и отдаст ему свое первое место в списке", численні факти свідчать на користь викладеної версії - про високу ймовірність входження партії УДАР в "Батьківщину" за умови отримання Віталієм Кличко першого номера у списку. (На думку політолога Костя Бондаренка, УДАР, з урахуванням його зростаючого рейтингу, може розраховувати на третину місць у списку об'єднаної опозиції.)

Нагадаємо, що на сьогодні, згідно з домовленостями між "Батьківщиною" і "Фронтом змін", перше місце заброньоване за Юлією Тимошенко, друге - за Арсенієм Яценюком. Зрозуміло, що в разі відмови ЦВК реєструвати Тимошенко, 1-й номер списку перейде до Яценюка. Але якщо Юлія Володимирівна "поступиться" своїм місцем Віталію Кличку, то Арсенію Петровичу доведеться суміщати де-факто другу позицію з де-юре.

Не обійшлося і без спростувань. 28 червня газета "Сегодня" розповіла, що її джерело у фракції БЮТБ повідомив, - "днями" керівники "Батьківщини" відвідали Юлію Тимошенко в лікарні. "Нам передали, що вона дала команду продовжувати рухатися в нинішньому напрямку", - повідомив співрозмовник газети. І це саме джерело, нібито, спростувало чутки, про те, що Юлія Тимошенко готова поступитися першим місцем у списку "Батьківщини" Віталію Кличко: "Якби вона це зробила, Яценюк відразу ж пішов би. До того ж, і Кличко до нас йти не збирається, це вже точно".

У всьому вищесказаному видно лише повну відсутність пієтету до Арсенія Петровича (Чому він піде? Та й куди йому йти, якщо з "Фронту змін" він вийшов, а його партійні структури влилися в "Батьківщину"?) і закритість переговорів Тимошенко і Кличко. (Нагадаємо, що факт особистого листування офіційно підтвердив Віталій Кличко.) Ну, а команда "продовжувати рухатися в нинішньому напрямку" може задовольнити тільки дуже наївних людей, які вважають, ніби знають, який він з себе - "нинішній напрям" Юлії Володимирівни.

До речі, паузу в переговорному процесі між "Батьківщиною" і партією УДАР з приводу погоджених кандидатур по мажоритарних округах тримає саме Віталій Кличко: очікувана угода з Юлією Тимошенко змінить весь "кандидатський" розклад - як в пропорційній, так і мажоритарної частині.

Саме в логіці потенційного № 1 списку об'єднаної опозиції діяв Віталій Кличко 3 липня – у день ухвалення Верховною Радою Закону про основи мовної політики в Україні. Лідер партії УДАР закликав опозиційних депутатів скласти мандати (і позбавити, тим самим ВР кворуму та легітимності), - це пролунало, як мінімум, масштабніше за всі інші опозиційні "репетування і соплі" в цей день. Наступне його звернення було до Президента – із закликом накласти вето на "мовний закон".

Решта опозиціонерів виглядали лише сірим фоном. Красномовно мовчав тандем рульових "Батьківщини" - Андрія Кожем'якіна і Олександра Турчинова. Для генерала і екс-голови СБУ раптовість голосування регіоналів і їхніх союзників по "мовному питанню" означала або некомпетентність, або співучасть.

Різко впали акції Миколи Томенко, який останнім часом помітно активізувався, приміряючись до ролі політичного бек-вокалу Арсенія Яценюка. Мало того, що його карткою проголосували за "мовний" закон, адже пан Томенко ще й віце-спікер за квотою опозиції! Зрозуміло, він придумає дуже переконливе виправдання для своєї відсутності в такий важливий момент у президії ВР, тільки "пізно пити боржомі" ...

Яценюк втратив черговий шанс проявити себе в якості адекватного лідера загальнонаціонального масштабу: Арсеній Петрович не придумав нічого кращого, ніж закликати опозицію не відвідувати засідання ВР до кінця нинішньої сесії. Навіть заява шести депутатів з "За Україну!" на чолі з В'ячеславом Кириленком про безстрокову голодовку під "Українським домом" мала більший резонанс; втім, пан Кириленко сам примудрився знецінити власний опозиційний порив заявою про те, що голодуючі не завадять Президенту Віктору Януковичу провести 4 липня підсумкову прес-конференцію в Українському домі.

Переконливіше за інших виглядав Олег Тягнибок, який оголосив "національну мобілізацію", одним з перших прибув під Український дім з "групою підтримки" і заявив, що його прихильники готові не пустити Президента до Українського дому.

Але вечір і ніч під Українським домом стали бенефісом Віталія Кличка. Строго кажучи, мова ніколи не була ключовим питанням для Віталія, хоча він і висловлювався проти офіційної двомовності; трохи відсторонена позиція щодо мовного питання обіцяла партії УДАР певні досягнення на Сході Україні. Але 3 липня маркером опозиційності стало саме мовне питання, і Віталій Кличко увійшов у своєрідне праймеріз на опозиційному полі.

Його успіх був очевидний навіть на невербальному рівні, - саме він став центром тяжіння не тільки журналістів і навколополітичної тусовки, але й буквально всіх політиків, які протестували під Українським домом.

Що ж до вербального рівня, то досить навести лише один момент, пов'язаний з протистоянням мітингувальників і "Беркута". Арсеній Петрович повідомив журналістам: "Ми домовилися - вони прибирають міліцію, ми не ставимо намети". Кличко ж заявив "Беркуту": "Сподіваюся, ми не будемо мірятися силою", пожартувавши, що не хотів би кликати на допомогу брата. Як то кажуть, - відчуйте різницю! І погодьтеся з тим, що Віталій Кличко виграв нокаутом у Арсенія Яценюка горезвісні праймеріз за "пояс" де-факто лідера опозиції.

Для оформлення цього "титулу" де-юре свій остаточний вибір між переможцем і перманентним лузером повинна зробити Юлія Тимошенко. Адже "рух в нинішньому напрямку" разом з Арсенієм Яценюком не тільки не дає шансів обійти Партію регіонів у пропорційній частині (що мало б величезний моральний ефект), а й ставить під питання почесне друге місце, на яке з 3 липня з'явився цілком реальний претендент - партія УДАР Віталія Кличка.

Зараз ви читаєте новину «Кличко "нокаутує" Яценюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

124

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі