четвер, 18 жовтня 2012 14:38

Кличко не підписав угоду з Обєднаною опозицією, бо думає про своє президентство - експерт

Кличко не підписав угоду з Обєднаною опозицією, бо думає про своє президентство - експерт
Ігор Жданов: Про співпрацю у новій ВР краще домовлятися зараз. Фото: www.newsmarket.com.ua

Демократичним силам краще домовлятися про взаємну співпрацю у наступному парламенті до виборів, поки партія влади не почала застосовувати всі методи, аби утворити пропрезидентську більшість.

Про це Gazeta.ua сказав президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов, коментуючи заяву Віталія Кличка про те, що коаліцію демократичних сил у парламенті нового скликання треба створювати одразу після виборів до ВР.

Він нагадав, що на цьому тижні Об'єднана опозиція запропонувала УДАРу підписати угоду про створення коаліції демократичних сил. Основні реферерні точки угоди — це відсторонення Януковича від влади шляхом імпічменту, звільнення політичних в'язнів, затвердження європейських стандартів в життя. Завтра ж "Свобода" і Об'єднана опозиція підпишуть це угоду без УДАРу.

"Тут є певні особисті причини Кличка. Він готується до президентських виборів. Він думає про свою особисту позицію не лише у відносинах з опозиційними силами, але й з президентом. Тому таке рішення прийнято на основі особистих інтересів, пов'язаних не лише з парламентською кампанією, а й з президентськими виборами", - пояснив експерт.

Водночас, Жданов наголосив, що поки зарано говорити, чи співпрацюватиме Клчико у новому парламенті з Партією регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Батьківщині" натякають, що у Кличка проблеми з етикою і пропонують "припинити полеміку"

"Я бачу в списку Кличка дуже багато людей, які пройшли певний шлях у політиці і він був пов'язаний з демократичними силами. Я не думаю, що ці люди будуть голосувати в унісон з Партією регіонів. Але, на жаль, є інші люди, які штовхатимуть УДАР до якихось союзів з ПР. Не хотілося б, щоб перемогли такі люди. Хотілося б, щоб все таки Кличко був в складі демократичних сил, незважаючи на свої особисті інтереси. Тому що все таки у країні зараз серйозна ситуація і після дій влади з прийняттям закону про мови, пенсійної реформи, податкового кодексу, у нас кожна соціальна група отримала лише негативи", - підкреслив політолог.

Він підкреслив, що підписання угоди про створення коаліції у наступній ВР є на часі, оскільки такі речі краще вирішувати заздалегідь.

"Якщо ми думаємо про те, що все таки треба у майбутньому парламенті створювати демократичну більшість, то краще домовлятися вже зараз. Бо коли будуть обрані політичні сили до парламенту, то можна уявити, який там броунівський рух почнеться. Буде шантаж, підкуп, тиск, застосовуватимуть, грубо кажучи, "кнут і пряник", - переконаний Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У перемовинах "Батьківщини" та УДАРу щось "забуксовує" - експерт

Тобто, на думку експерта, будуть задіяні всі методи, щоби сформувати пропрезидентську більшість.

"Давайте повернемося до досвіду 2002 року. Коли за списками прийшли і "Наша Україна" і БЮТ, а партія влади сформувала пропрезидентську більшість через мажоритарників. Тому краще запобігти цьому, ставити деякі речі раніше як запобіжники, ніж вже потім думати як уникнути такого небажаного розвитку подій", - підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Кличко не підписав угоду з Обєднаною опозицією, бо думає про своє президентство - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі