вівторок, 04 серпня 2009 12:54

Кирило назвав статистами учасників акцій протесту у Рівному

Кирило назвав статистами учасників акцій протесту у Рівному
Патріарх Московський і всієї Русі Кирило назвав статистами учасників акцій протесту проти його візиту в Рівне, а також заявив, що не бачить будь-якої підступності в ситуації з перенесенням на один день свого відвідування цього міста.

"Зовні це були молоді люди (учасники акцій протесту в центрі Рівного під час візиту патріарха), не знаю, наскільки щиросердно вони представляли ті ідеї, які проголошували. Враження вони справляли статистів - заготовлені фрази, які потрібно було вимовляти", - сказав патріарх Кирило сьогодні на зустрічі з українським духовенством в Зимненському Успенському монастирі під Володимиром-Волинським.

За оцінкою патріарха, учасників цих мітингів протесту "було небагато, можливо, дещо трохи 30 осіб". "Вони створювали шумовий ефект, але аж ніяк не завадили ні моїй зустрічі з віруючими людьми, ні відвідинам храму", - зазначив предстоятель Російської православної церкви.

Коментуючи заходи, прийняті владою України по організації його візиту, патріарх Кирило зазначив, що в нього "немає жодного зауваження" щодо того, як його приймають, як у Західній Україні, так і в Києві, в Донбасі. "Все організовано правильно, дуже добре, ненав"язливо. Ніхто мене не убезпечує від контактів з людьми - підійти, благословити, поговорити. Порядок підтримується повністю", - заявив патріарх Кирило.

"Що стосується заминки з моїм відвідуванням Рівного, - зазначив патріарх, відповідаючи на питання українського духовенства, - я не впевнений, що тут є якась підступність". За його словами, ще на етапі підготовки візиту до нього приїхав "високопоставлений представник президентської адміністрації і від імені Президента Ющенка" попросив, щоб предстоятель не їхав до Рівного, "тому що там готувалися дуже жорсткі провокації, і у київської влади не було впевненості в тому , що вони зможуть утримати цю ситуацію під контролем ".

"Але тим не менше, з повагою сприйнявши цю точку зору, я все-таки просив включити Рівне в програму мого візиту, що і сталося", - сказав патріарх. Однак, за його словами, коли представники Московського патріархату дізналися про те, що у Рівному "є якісь групи протесту, які хочуть зірвати візит", вони знову зв"язалися з Секретаріатом Президента України, де їм у черговий раз підтвердили, що "дійсно, небажано їхати в Рівне ".

Як зазначив патріарх, у неділю 2 серпня до нього надійшов дзвінок від одного із самих високопоставлених людей у президентській адміністрації, який сказав, що відвідування Рівного вкрай небажане, особливо в цей день (неділя) ".

В результаті, як сказав патріарх, обговорювалися варіанти його подальшого переїзду в Житомир чи в Київ, однак, оскільки з"ясувалося, що в Житомирі буде складно посадити літак, "було прийнято рішення летіти до Києва".

"Коли я прилетів до Києва, я дізнався всі подробиці того, як мене чекали люди, що величезна кількість мешканців Рівного вийшли на вулиці з підтримкою. Я прийняв рішення на наступний день відвідати Рівне, і я був справді зворушений тим прийомом, який мені було надано у Рівному ", - заявив патріарх Кирило.

Нагадаємо, що раніше в Секретаріаті Президента заявили, що ця структура не причетна до зміни програми візиту патріарха Московського і всієї Русі Кирила. "Секретаріат Президента України не є координатором програми візиту в Україну предстоятеля Російської православної церкви. Цим займається відповідна комісія Української православної церкви та Московської патріархії", - заявляв заступник глави секретаріату Президента Юрій Богуцький. Разом з тим, він пояснив, що під час попередніх консультацій щодо майбутнього візиту патріарха Кирила в Україну представники Московської патріархії інформували про релігійну ситуацію в Рівному і настрої представників різних конфесій та громадських організацій на основі аналізу численних звернень до органів влади, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Кирило назвав статистами учасників акцій протесту у Рівному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі