середа, 31 серпня 2022 13:04

"Кінець Холодної війни є його спадщиною" – як реагують світові політики на смерть Горбачова
5

Лідер Радянського Союзу Михайло Горбачов помер 30 серпня. Життя першого та останнього президента СРСР обірвала важка хвороба на 92-му році.

Його час у владі називають "перебудовою". Саме тоді зникла цензура та почалися кращі зв'язки Союзу зі Сполученими Штатами і Європою. Що кажуть світові лідери про політика та якими заявами він встиг відзначитися, читайте в матеріалі.

Реакція світових політиків на смерть Горбачова

В адміністрації США Джо Байдена зазначили, що будучи президентом СРСР, він разом із 40-м американським президентом Рональдом Рейганом працював над скороченням ядерних арсеналів. Метою цього було, аби люди в усьому світі отримали полегшення від припинення гонки ядерних озброєнь. Про це пише "24 канал".

"І навіть після відходу з посади він все ще був глибоко залучений. Коли Горбачов відвідав Білий дім у 2009 році, ми з ним довго говорили про поточну роботу наших країн щодо скорочення ядерних запасів США та Росії", – зазначили у заяві Білого дому.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відмітив, що завжди захоплювався мужністю та чесністю, яку продемонстрував Горбачов. Він довів Холодну війну до мирного завершення. Джонсон додав, що засмучений новиною про смерть очільника СРСР.

41-й американський президент Джордж Буш (старший) та Горбачов на початку грудня 1989 року спілкувалися два дні на борту радянського круїзного лайнера біля берегів Мальти. За підсумками зустрічі вони не підписали жодних документів. Однак оголосили, що відносини між країнами "вступають у нову епоху надійної співпраці". У пресі цю заяву назвали кінцем Холодної війни, яка тривала між країнами понад 40 років.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн також пригадала вирішальну роль Горбачова у припиненні Холодної війни.

"Михайло Горбачов був лідером, якому довіряли і якого поважали. Він відіграв вирішальну роль у припиненні холодної війни та падінні залізної завіси. Це відкрило шлях до вільної Європи", – сказала вона.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель висловив співчуття родині та друзям Горбачова. До слів співчуття долучився і французький президент Еммануель Макрон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві прощаються з Русланою Писанкою: фото, відео

"Мої співчуття з приводу смерті Михайла Горбачова, людини миру, чий вибір відкрив росіянам шлях до свободи. Його прагнення до миру в Європі змінило нашу спільну історію", – наголосив він.

Лідер Радянського Союзу Михайло Горбачов помер 30 серпня
Фото: eastnews.ua
Життя першого та останнього президента СРСР обірвала важка хвороба на 92-му році
Американський актор і колишній губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер зізнався, що Горбачов був одним з його героїв
41-й американський президент Джордж Буш (старший) та Горбачов на початку грудня 1989 року спілкувалися два дні на борту радянського круїзного лайнера біля берегів Мальти
Михайло Горбачов був генсеком СРСР у 1985-1991 роках. А також – першим й останнім президентом Радянського Союзу

Глава міністерства закордонних справ Швеції Енн Лінде згадала, як 1985 року Горбачов виступав на Всесвітньому фестивалі молоді. Тоді десятки і тисячі молодих людей, зокрема і Лінде, почули надію.

"Ми почули надію на інше майбутнє подалі від репресій і Холодної війни. Він зробив різницю. Надзвичайно сумно, що нинішній лідер йде протилежним шляхом", – додала вона.

Американський актор і колишній губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер зізнався, що Горбачов був одним з його героїв.

"І для мене було честю і радістю зустрітися з ним. Мені неймовірно пощастило назвати його другом. Кожен з нас може навчитися з його фантастичного життя", – зауважив він.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сказала, що Горбачов керувався миром і порозумінням між людьми.

"Кінець Холодної війни та єдність Німеччини є його спадщиною", – підсумувала вона.

Хто такий Михайло Горбачов

Він був генсеком СРСР у 1985-1991 роках. А також – першим й останнім президентом Радянського Союзу. У той час, коли він був при владі, люди побачили, що таке відкритість і свобода слова.

Багато хто вважає, що саме незвичними для СРСР діями Горбачов розвалив Радянський Союз. Однак цей процес мав насправді багато причин та чинників.

А 2016 року Горбачов заявив, що вважає правильним рішення російського диктатора Володимира Путіна окупувати Кримський півострів. Він запевняв, що вчинив би так само. Також Горбачов був переконаний, що саме Радянський Союз створив Україну. А до цього це нібито були землі, які належать Росії.

У липні російський журналіст Олексій Венедіктов, який був близьким другом Горбачова, заявив, що той "жахався, побачивши, як російський президент зруйнував справу його життя". Горбачов розумів, що Путін розпочав війну. Тож був вкрай розчарований.

Помер радянський політик і президент СРСР Михайло Горбачов. Мав цукровий діабет і проблеми з нирками.

Помер у Москві, у Центральній клінічній лікарні. Колишньому радянському генсеку був 91 рік. Смерть настала після важкої і тривалої хвороби.

Зараз ви читаєте новину «"Кінець Холодної війни є його спадщиною" – як реагують світові політики на смерть Горбачова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі