четвер, 13 грудня 2012 15:23

Калєтнік не буде ефективним дублером для Рибака, бо сам не має досвіду - експерт

Калєтнік не буде ефективним дублером для Рибака, бо сам не має досвіду - експерт
Володимир Фесенко: керувати таким агресивним парламентом важко навіть досвідченому спікеру. Фото: genshtab.censor.net.ua

"Свобода" вважає посаду другого віце-спікера особливим призом, хоча він ніякого впливу на президію не має. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав Володимир Фесенко.

"Склад Верховної Ради, в якій опозиція отримує одну із посад президії, є нормальним. Такими є парламентські традиції в Україні і їх треба дотримуватися. Вчора і сьогодні постало питання чи піде опозиція на компроміси із парламентською більшістю. Пішла. Не лише опозиція як така, а й "Батьківщина", УДАР і "Свобода".  Щодо останньої, то така поведінка, свідчення того, що в одних випадках вона буде битися, застосувати жорсткі методи, в інших — готова до неформальних кулуарних домовленостей. Радикальна "Свобода" у деяких випадках теж може бути конструктивною опозицією", - запевнив Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саламатін повинен піти у відставку після скандалу в Раді - Гриценко

Політолог вважає, що точки зору нормального цивілізованого парламентаризму це — позитив.

"З точки зору радикального іміджу "Свободи" є питання: це є гра, чи їм просто дуже хотілося отримати керівну посаду? Так чи інакше це є подвійність. Партія гратиметься у цих двох форматах. Щодо складу президії як такої, то кандидатура Рибака є позитвним рішенням. Він людина спокійна і поважна. Його шанують різні опозиціонери. З ним можна домовлятися. Він це продемонстрував у перші години діяльності Ради. І навіть його заспокійлива манера розмовляти має  заспокійливу дію на занадто нервову і емоційну Раду", - сказав політолог.

Фесенко вважає, що спікеру та його заступникам буде не легко керувати парламентом, оскільки він — дуже конфліктний.

"Як свідчить досвід, навіть Володимиру Литвину свого часу довелося довго вчитися. Потрібно добре знати регламент, уміти керувати парламентом у вузькому режимі. А ми ж бачимо, нинішній склад Ради  - дуже конфліктний і агресивний. Керувати ним було б важко навіть досвідченому спікеру. Якщо ти не знаєш регламенту, то потраплятимеш у процедурні пастки. А у нас усі троє — новачки. Калєтнік же не може бути ефективним дублером для Рибака, бо сам не має досвіду. Кілька місяців їм доведеться адаптуватися до цих умов", - вважає  він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак буде слухняним спікером, а Кошулинський — невигідний для "Регіонів" - експерт

Політолог додав, що для "свободівців" посада другого віце-спікера - певний приз.

"Особливого контролю на цій посаді немає. Є певні преференції, які можна отримати: користуватися чартерним літаком, робити брифінги і працювати на рейтинг своє партії. Але впливати на  роботу президії 2 заступник голови практично не може", - зауважив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Калєтнік не буде ефективним дублером для Рибака, бо сам не має досвіду - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі