четвер, 14 травня 2009 08:50

Історик стверджує, що червоноармійці зґвалтували два мільйони німкень

Історик стверджує, що червоноармійці зґвалтували два мільйони німкень
Англійський історик Ентоні Бівор написав книгу, присвячену Другій Світовій війні, в якій він стверджує, що на початку 1945 року солдати радянської армії на території Німеччини зґвалтували два мільйони німецьких жінок.

Посилаючись на радянські і німецькі архіви, автор стверджує, що тільки в одному Берліні червоноармійці зґвалтували 130 тис. жінок, з яких 10 тис. після цього покінчили життя самогубством.

Крім того, в книзі "Берлін: Крах 1945 року" стверджується, що солдати гвалтували не тільки німкень, але і звільнених з фашистських концтаборів радянських жінок.

За словами автора, те ж саме творилося на всіх звільнених радянськими військами територіях. Бівор говорить про свою роботу, як про дослідження "темних сторін чоловічої сексуальності, яка під час війни виривається назовні, не обмежена дисциплінарними і соціальними перешкодами".

Автор, "виправдовуючи" радянських солдатів пише, що вони відносилися до цього, як до справедливої помсти за все те, що влаштували фашисти на території Радянського Союзу, хоча зґвалтування звільнених жінок ніяк не можуть бути розцінені як помста.

Посол Росії у Великій Британії Григорій Карасін виступив із заявою, в якій назвав цю книгу "богохульством" і заявив, що вона повна інсинуацій і брехні.

Професор РАН Олег Ржешевський, завідувач відділом історії воєн і геополітики Центру історії воєн XX століття, до якого звернулася за коментарями, заявив, що ці звинувачення не можуть бути підтверджені документально. За його словами, загальний стиль книги характерний швидше для бульварного роману, ніж для серйозного дослідження.

Крім того, за словами російського ученого, після того, що нацисти натворили в Радянському Союзі, вони могли чекати "лавину помсти", але її не було - Червона армія і її союзники відносилися до німців гуманно.

За даними історика, 4148 радянських офіцерів і велику кількість рядових було покарано за жорстоке відношення до мирного населення.

Британський професор-історик Еван Маудслі з університету Глазго заявив, що, принаймні, це не вперше, коли жінки страждали під час війни. Його колега Річард Овері з лондонського інституту сказав, що по його відомостях, радянські солдати своїх не ґвалтували.

Як пише в своєму дослідженні "Психопатологія героїчного минулого і майбутні покоління" російський психолог Михайло Решетников, в 1992 році на Берлінському кінофестивалі був представлений документальний фільм і свідчення очевидців про те, як в 1945 році солдати Радянської Армії зґвалтували більше 2 млн. жінок в Польщі та Німеччині.

Деякі свідки, яким було тоді по 15-16 років, були зґвалтовані до 100 разів. Згідно опублікованим матеріалам, відразу після наруги солдати розстрілювали деяких дівчаток, щоб не потрапити під трибунал, повідомляє ВВС news.

Зараз ви читаєте новину «Історик стверджує, що червоноармійці зґвалтували два мільйони німкень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі