пʼятниця, 23 серпня 2013 05:00

Інформатор WikiLeaks Меннінг написав листа Обамі з проханням про помилування

Інформатор WikiLeaks Меннінг написав листа Обамі з проханням про помилування
Фото: golos-ameriki.ru

Інформатор WikiLeaks Бредлі Меннінг, засуджений до 35 років в'язниці, написав лист президентові США Бараку Обамі з проханням про помилування. Як випливає з матеріалу, розміщеного на сайті газети The New York Times в четвер, 22 серпня, документ вже відправлений главі держави.

У своєму листі Меннінг пише, що пішов в армію і відправився на війну в Ірак, будучи переконаний, що після терактів 11 вересня 2001 року американське суспільство має змінити методи боротьби за захист своїх цінностей і свого способу життя. Однак ставши свідком того, що відбувалося на війні і щодня читаючи секретні звіти, пише засуджений, він дійшов висновку, що у своїй боротьбі американці забули "свою людяність". За словами Меннінга, щоразу, як в Іраку чи Афганістані гинули мирні жителі, армія робила з цього секрет, прикриваючись інтересами національної безпеки, замість того, щоб брати на себе відповідальність і публічно звітувати за свої вчинки.

У своєму листі засуджений солдатів згадує також в'язнів Гуантанамо, які роками утримуються у в'язниці без суду і слідства, а також те, що американська влада закривали очі на тортури і страти при переслідуванні сверженного іракського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США інформатора Wikileaks засудили до 35 років в'язниці

Також Меннінг пише, що він розуміє, що порушив закон, однак наполягає, що зробив це з любові до своєї країни.

У завершенні статті The New York Times її автор висловлює сумнів у тому, що Обама звільнить Меннінга, проте сподівається, що той хоча б пом'якшить вирок, враховуючи, що витоки, допущені солдатом, не завдали безпеці США якогось помітного збитку.

Вирок 25-річному рядовому Бредлі Меннінг, який передав порталу WikiLeaks близько 700 тисяч секретних документів, був винесений 21 серпня. Йому дали 35 років, що значно менше, ніж просила прокуратура. Наступного дня Меннінга перевели у військову в'язницю в штаті Канзас для відбування покарання. Меннінг вже провів в ув'язненні більше трьох років: він був затриманий в Іраку в травні 2010 року.

Переслідування інформатора розкололо американське суспільство на його прихильників і супротивників.

Зараз ви читаєте новину «Інформатор WikiLeaks Меннінг написав листа Обамі з проханням про помилування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі