четвер, 11 травня 2017 19:48

Хто керуватиме Нацбанком після Гонтаревої - думка експерта

Хто керуватиме Нацбанком після Гонтаревої - думка експерта
Порошенкові жалівся на Гонтареву великий бізнес - експерт. Фото: president.gov.ua

Після Валерії Гонтаревої Національний банк має очолити бюрократ-професіонал. Про це Gazeta.ua сказав економіст Олександр Охріменко.

"Адекватних претендентів на крісло голови НБУ багато – Смолій, Яременко, Лавренчук, Шпек. Хто не прийде, після Гонтаревої треба все відроджувати з нуля.

Потрібне кредитування, яке третій рік не працює.

Чому Гонтареву вигнали? До Порошенка не раз приходили представники великого бізнесу. Навіть близькі до влади компанії не могли взяти кредит - державні банки не дають, а європейські виставляють невигідні умови. Економіка без кредитів не запрацює ніколи. Терпець у бізнесу увірвався.

Майбутній керівник Нацбанку має бути дуже закритою, консервативною людиною. Не влаштовувати істерику, на відміну від Гонтаревої, і не говорити про курс. Має рідко виступати. Були випадки, коли Гонтарева щось скаже і курс злітав. Так не можна. Керувати НБУ має професіонал, наприклад бюрократ, роботи якого не видно.

Нацбанк є дуже складною системою, ним потрібно вміло керувати, як це робив Стельмах (Володимир Стельмах керував НБУ з 2004 по 2010 рік. - Gazeta.ua). Голові потрібно зібрати команду професіоналів для щоденної роботи. Сам має займатися стратегічними питаннями - що буде через 5 років.

Порошенко довго приймає рішення, бо має багато радників. Весь економічний блок уряду можуть поміняти в кінці літа або восени. Як варіант - Верховна Рада пакетом голосуватиме за нового керівника НБУ", - сказав Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Троянди із сала - з'явилося фото вечірки Гонтаревої

Валерія Гонтарева очолювала Нацбанк з червня 2014 року. 10 квітня на брифінгу заявила, що йде у відставку. З 11 травня обов'язки голови НБУ виконуватиме її перший заступник 56-річний Яків Смолій.

Зараз ви читаєте новину «Хто керуватиме Нацбанком після Гонтаревої - думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі