пʼятниця, 06 червня 2014 12:02

Держбюджет у червні не доотримає з Донбасу 1 млрд гривень - Яценюк

Держбюджет у червні не доотримає з Донбасу 1 млрд гривень - Яценюк
Фото: novini.net.ua

Ситуація в Донецькій і Луганській областях почала серйозно позначатися на надходженнях до державного бюджету, і в червні його втрати можуть досягти 1 млрд грн, або близько половини середнього обсягу надходжень з цих двох областей.

Про цеповідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Ситуація надкритична: за травень не отримали 422 млн грн доходів держбюджету. У червні очікуємо, що не отримаємо 1 млрд грн", - сказав глава уряду, виступаючи на засіданні Верховної Ради в Києві в п'ятницю за результатами 100 перших днів роботи.

Він нагадав, що за рік надходження з Донецької та Луганської областей складають близько 23 млрд грн, тобто близько 2 млрд грн на місяць.

"Конкретно по компаніях: 24 млн грн не доплатило "Донбасенерго", 36 млн грн - група "Азов", 122 млн грн - АТ "Азот". І низка інших підприємств теж не доплатили", - уточнив прем'єр.

За його словами, скорочення відрахувань до бюджету пов'язане з діями "терористів, які фінансуються Росією", порушенням ними транзиту і постачання підприємств, прямим залякуванням працівників.

Яценюк підкреслив, що рівень фінансової самозабезпеченості Донецької та Луганської областей становить близько 55-60%, зокрема, вугільна галузь в цьому регіоні дотується на 34 млрд грн щорічно, а виплати за рахунок єдиного соціального внеску - на 7,1 млрд грн.

У той ж час він повідомив, що підприємства Донецької і Луганської області формують значні надходження валютної виручки для країни.

"Якщо не приходить валютна виручка, не поповнюються валютні резерви, є проблеми з курсом (гривні - ред). Тому Донецьк і Луганськ не проживе без України, а Україні потрібен Донецьк і Луганськ. Тому ми його нікому не віддамо", - підкреслив прем'єр- міністр.

Зараз ви читаєте новину «Держбюджет у червні не доотримає з Донбасу 1 млрд гривень - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі