понеділок, 27 травня 2013 19:55

"Головне, щоби Україна таки відстояла свої національні інтереси" - експерт про зустріч Януковича і Путіна

"Головне, щоби Україна таки відстояла свої національні інтереси" - експерт про зустріч Януковича і Путіна
Віталій Бала. Фото: 24tv.ua

Термінова зустріч президентів Росії і України свідчить про те, що вирішення "газового" питання може зрушити з місця.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Віталій Бала, коментуючи недільну зустріч Віктора Януковича та Володимира Путіна у Сочі.

"Питання перемовин України та Росії — це, безумовно, питання Митного союзу та питання газу. Це дві теми, які можуть бути аргументом для того, щоби відбувалися зустрічі. До того ж, після офіційної березневої зустрічі між президентами, не було жодних офіційних заяв, які б дали можливість рухатися далі у вирішенні цього питання. Лише після цього почали скільки говорити про ГТС. Тому, думаю, цього разу, все йшло навколо цих питань", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час таємних перемовин між Україною та Росією часто здаються національні інтереси - експерт

Бала також підкреслив, що те, що ця зустріч відбулася в неофіційній обстановці якраз є позитивним сигналом, оскільки показує бажання обох сторін домовитися.

"Але є одне побажання для української влади — щоби ті національні інтереси, які вони так відстоювали до цього часу, щоби все ж таки вони їх відстояли і Росія почала з ними рахуватися", - підкреслив він.

Політолог додав: "А те, що насправді відбулося (на зустрічі — ред.) — знає дуже мало людей. Особливо якщо зустріч була "тет-а-тет", то взагалі, певно, ніхто і не знає, до чого там реально домовилися. Тому всі гадання чи політиками, чи експертами, щодо реального предмету домовленостей між президентами, думаю, будуть м'яко кажучи далекими від того, що насправді там відбувалося, особливо якщо офіційних заяв з однієї, чи іншої сторони не буде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович і Путін говорили про приєднання України в якості спостерігача до МС і ситуацію з постачаннями газу?

Бала наголосив, що перемовини з Росією завжди були утаємниченими.

"Ще в часи Кучми всі перемовини з РФ стали закритими. І з цього періоду важко сказати, які були лінії поведінки обох сторін. Всі перемовини з того часу ідуть в майже закритому форматі, чи то офіційна, чи робоча зустріч. І якщо після цього ми не знаємо, до чого домовитися і який буде далі розвиток подій, то зараз, після цієї неофіційної зустрічі, взагалі марна справа пробувати щось гадати", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До термінових перемовин Путіна і Януковича підштовхнули внутрішні проблеми у країнах - експерт

Бала підкреслив: "Переговорний процес продовжується. Скоріш за все, були вироблені якісь нові підходи, нові орієнтири, щоби рухатися до того, чи іншого вирішення питання. І можливо, до зустрічі (президентів країн Митного союзу) вони мають дійти до цих орієнтирів, до якихось нових відправних точок".

Зараз ви читаєте новину «"Головне, щоби Україна таки відстояла свої національні інтереси" - експерт про зустріч Януковича і Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі