Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2020 06:31

Голова ЦВК назвав основні проблеми з місцевими виборами

Голова ЦВК назвав основні проблеми з місцевими виборами
Місцеві вибори заплановані в Україні на 25 жовтня.

25 жовтня в Україні мають відбутися місцеві вибори. На цей час для їхнього проведення є кілька перешкод.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів голова Центрвиборчкому Олег Діденко.

"На фінанси вплинула ситуація з коронавірусом і карантином. Із грошей, які були закладені в держбюджеті на підготовку до місцевих виборів, вилучили більшу частину – близько 1,2 мільярди. Лишився мільярд. Це не може не позначитися на виборчому процесі. Хоча в деяких народних депутатів є розуміння проблеми та думки разом із Кабміном повернутися до цього питання напередодні виборів. Хочуть знайти кошти.

Через нестачу фінансів немає можливості модернізувати інформаційно-аналітичну систему "Вибори" під нове законодавство. А це необхідно, адже був ухвалений Виборчий кодекс, запроваджено нові виборчі системи. Не можемо розгортати систему регіональних представництв ЦВК. А вони могли би покращити організацію виборів.

Серед організаційних найбільша проблема — це незавершеність адміністративно-територіальної реформи. Вона фактично перейшла у стадію примусового формування громад, коли Кабмін має право визначити межі їх територій та відповідні центри. Це стосується тих громад, що добровільно не об'єдналися. І, можливо, вже об'єднаних громад, які недостатньо спроможні. Процес триває. Разом із цим планується переглянути межі районів. Це все впливає на підготовку до виборів", - пояснив Діденко.

Крім того, Виборчий кодекс потребує значного доопрацювання, зазначив голова ЦВК.

"У першу чергу книга четверта, яка стосується місцевих виборів. Там багато неузгоджених моментів. У ВР вже зареєстрований законопроєкт, спрямований на відповідні зміни. Але часу залишається все менше.

Ми вже будемо входити у виборчий процес в авральному режимі. Якщо дотримуватися процедури, визначеної Регламентом Верховної Ради України, відповідний закон може бути прийнятий в кращому разі в середині липня. До старту кампанії залишиться місяць-півтора. Це дуже мало. Хіба буде якась оптимізація процедур", - зазначив Діденко.

Інтерв'ю з головою ЦВК Олегом Діденком читайте у матеріалі "Без грошей, без Донбасу і з новими правилами: як країна готується до місцевих виборів" та в "Газеті по-українськи".

Наступні місцеві вибори заплановані в Україні на 25 жовтня. Вони будуть проходити за новим Виборчим кодексом.

Зараз ви читаєте новину «Голова ЦВК назвав основні проблеми з місцевими виборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути