пʼятниця, 19 квітня 2013 16:23

"Годинник Ставицького знімуть разом зі штанами" - Корчинський

Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький носить годинник, вартість якого вдвічі вища за його річний дохід.

Громадський активіст, лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський розповів Gazeta.ua про те, що в Європі такого чиновника змусили б піти у відставку за 15 хвилин. Він пояснив, чому політики не приховують своє майно, вартість якого не відповідає їхнім доходам.

"Думаю, що для Ставицького - це настільки незначна сума - вартість цього годинника, що йому важко контролювати такого роду речі. Ми знаємо, що всі багатства в Україні зроблені на розкраданні державних фінансів або державного майна - це і розкрадання бюджету, підприємств - обленерго і нажива на газі, нажива на нафтопродуктах, - стверджує голова "Братства". - Тобто все те, що пов'язане з державним майном. Ясно, що все це ніколи не буде чесно задекларовано. І всі ці люди, що дориваються до влади - з вулиці не приходять. Це все публіка дуже багата, і вона звикла жити з державних фінансів".

 

Корчинський упевнений, що трактувати цей годинник міністра як корупцію дуже складно.

"Чи можна цей годинник трактувати як ознаку корупції, я не знаю, бо не є юристом, - каже він. - Думаю, що з такими речима складно боротись і юридичними методами. Але, коли дійде до справжньої боротьби, то знімати такі годинники із міністрів будуть не юристи, міліція чи прокурори, а просто правильні хлопці з лісу прийдуть і знімуть разом зі штанами".

За словами політика, у Європі за такий годинник чиновник зазнав би суспільного осуду.

"У Європі на таке б зреагували дуже швидко. Він би поніс покарання і громадський осуд. І хвилин за 15 після того, як це помітили змушений був би піти у відставку. Там суспільство вміє дресирувати своїх чиновників, і там усі чиновники намагаються виглядати бідними. У Європі є громадянське суспільство. Воно там з'явилось одночасно з Європою", - переконаний він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр енергетики та міністр юстиції продемонстрували свої годинники

Корчинський також розповів, чому в Україні немає громадянського суспільства.

"Уже перші грецькі поліси були громадянським суспільством, і феодалізм, міські комуни - форми громадянського суспільства. У нас же його ніколи не було, бо тут інші форми самоорганізації. Думаю, що у нас звичайним регулятором завжди була коліївщина. Старшини, вельможа, магнати завжди жрали, жрали, жрали, а потім траплялась якась чергова коліївщина і всіх їх убивали, розграбовуючи все вкрадене добро. Думаю, що Україні саме цей спосіб притаманний як суспільству, що розташоване між Сходом і Заходом. Тобто раз у 20 років має траплятися повстання й усіх цих людей, що за ці 20 років устигли нажитися, потрібно вбивати, а їхнє майно розграбовувати", - заявив лідер "Братства".

Нагадаємо, що журналіст-фотограф Влад Содель зазнімкував на засіданні Кабміну годинник на руці Ставицького вартістю від 25 тисяч доларів до 29,5 тисяч євро. При цьому міністр енергетики і вугільної промисловості заробив у 2012 році 123,07 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Годинник Ставицького знімуть разом зі штанами" - Корчинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі