понеділок, 11 червня 2007 08:38

Глава СБУ назвав Росію основним чинником кризи в Україні

Глава СБУ назвав Росію основним чинником кризи в Україні
Виконуючий обов"язки голови Служби безпеки України (СБУ) Валентин Наливайченко заявив, що російське втручання в українську політику і непрозорість енергетичних постачань в країну - в основному, з Росії - основні дестабілізуючі чинники в конфлікті, що продовжується в Україні.

Крім Росії, в українських бідах винні корупція, слабкі інститути влади і відсутність координації між правоохоронними органами в розслідуванні резонансних кримінальних справ.

Як сказав Наливайченко в інтерв"ю The Financial Times, Україна - "молода країна, і для будь-якої країни небезпечно, коли внутрішня політика піддається втручанню з-за кордону". "Я думаю, що незалежність і державність України потрібно захищати від сум"яття - внутрішнього або зовнішнього", - сказав керівник СБУ.

Як приклад Наливайченко привів недавні антинатівські демонстрації в Криму. На його думку, для "таких рішучих протестів проти НАТО немає внутрішніх причин". "Все це абсолютно протилежно національним інтересам України, - сказав глава СБУ, також як і Віктор Ющенко підтримуючий курс на рух України до Трансатлантичного альянсу. - Використовуючи так звані проросійські організації в Криму деякі політики - в основному, усередині країни - використовують це питання для підняття своєї популярності".

Згідно з його словами, демонстрантами в Криму використовуються "небезпечні" гасла і розповсюджується помилкова інформація - на зразок того, що на Україні будуть розквартировані війська НАТО. Все це присікатиметься, пообіцяв глава СБУ. Як приклад він привів судові процеси проти організацій Прорив в Криму і Донецька республіка на сході України.

Разом з тим, хоча Наливайченко явно вказав на небезпеку російського впливу на Україну, він дуже акуратно підбирав слова, щоб не звинуватити у втручанні безпосередньо російські спецслужби або які-небудь державні інститути, відзначає британська газета. Більш того, шлях до стабільності і безпеки Наливайченко бачить - крім реформ - в тіснішій взаємодії із спецслужбами США, країн ЄС, Ізраїлю, Росії і інших сусідніх держав.

У вихідні президент України Віктор Ющенко брав участь в зустрічі глав Співдружності незалежних держав в Санкт-Петербурзі, пише Газета.Ру.
Зараз ви читаєте новину «Глава СБУ назвав Росію основним чинником кризи в Україні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі