пʼятниця, 30 січня 2009 09:46

Фірташа оголошено у міжнародний розшук - ЗМІ

Фірташа оголошено у міжнародний розшук - ЗМІ

Слідчий комітет при прокуратурі Російської Федерації виніс постанову про притягнення власників компанії RosUkrEnergo Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна в якості обвинувачуваних у справі компанії Highrock Holdings Ltd, власником якої є бізнесмен Семен Могилевич.

Про це повідомляє Обозреватель із посиланням на свої джерела.

Крім того, за попередньою інформацією, Слідчий комітет оголосив Фірташа та Фурсіна у федеральний розшук, а також звернувся напередодні до суду з клопотанням про заочний арешт з метою оголошення їх у міжнародний розшук.

За даними слідства, бізнесмени "ховаються в Україні і відмовляються виступити свідками у справі, яке СКП розслідує щодо Семена Могилевича".

Крім того, в офісах Фірташа та Фурсіна заявляють, що слідство їх ні про що не повідомило.

У слідчому комітеті при прокуратурі (СКП) РФ не коментують повідомлення про оголошення бізнесменів у міжнародний розшук.

Водночас, у Басманному суді Москви підтвердили, що до них надійшло якесь клопотання про жорсткість позиції слідства стосовно Фірташа та Фурсіна, і його розглянуть найближчим часом. Щоправда, представники суду відмовилися підтвердити, що воно передбачає обрання запобіжного заходу у вигляді ув"язнення під варту стосовно власників компанії RosUkrEnergo.

За даними джерел, клопотання про арешт Фірташа та Фурсіна було подано до суду ще 23 січня. При цьому постанову про притягнення їх як обвинувачених слідство нібито винесли ще раніше - 10-12 січня цього року. Правоохоронні органи вважають, що підозрювані активно сприяли Могилевичу в ухиленні від податків, відбілюванні капіталів і шахрайстві.

У листопаді, грудні і на початку січня Фірташа і Фурсіна кілька разів викликали на допит, однак на повістки вони не відповідали, і зв"язатися з ним не вдалося. Тому звинувачення пред"явили заочно. Якщо клопотання про заочний арешт буде задоволено судом, то Генпрокуратура оголосить їх у міжнародний розшук через Інтерпол і приступить до підготовки запиту на їх екстрадицію з України.

На думку правознавців, це буде не так просто зробити. Так, адвокат Артем Поплавський зазначає: у постановах СКП немає слів про те, що справу Могилевича порушено ще й стосовно "інших осіб", до яких можна було б віднести Фірташа та Фурсіна.

Джерела в Москві вважають, що насправді "прив"язка" Фірташа та Фурсіна до справи Могилевича - це лише привід. А реально СКП цікавлять зовсім інші справи газових трейдерів.

Наприклад, угода, в рамках, якої RosUkrEnergo купив у Внешторгбанку 74,87% акцій АНГК. Більше того, під нього було організовано фіктивний приватизаційний конкурс, на якому структури Фірташа придбали акції у адміністрації Астраханської області. Паралельно велися переговори з Петром Родіоновим, власником 50% акцій Печоранефтегазпрома (друга половина підприємства належить групі Газпром), який погодився продати актив усього за $ 35 млн., і Фірташ навіть встиг перевести ці гроші продавцю.

Потім хтось запустив процес скасування угоди, який ускладнився тим, що Фірташ встиг заплатити. Можливо, тепер комусь необхідно довести, що повернення грошей з Росії - дуже складний процес, - вважають джерела.

Нагадаємо, у січні минулого року відомий український бізнесмен Дмитро Фірташ, який є співвласником компанії RosUkrEnergo, заявив про те, що йому незрозумілий зв"язок між затриманням Семена Могилевича і компанією RosUkrEnergo.

Раніше компанія RosUkrEnergo спростувала бізнес-зв"язки з бізнесменом Семеном Могилевичем.

Ще в 2005 році голова Служби безпеки України Олександр Турчинов заявив, що у слідчих є підстави припускати, що Семен Могилевич має відношення до серйозних фінансових махінацій у сфері постачання туркменського газу в Україну через територію Росії. В Україні Могилевича також і звинувачували у причетності до компанії Eural TG, через яку з України було викрадено сотні мільйонів доларів.

Зараз ви читаєте новину «Фірташа оголошено у міжнародний розшук - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі