вівторок, 22 травня 2018 14:18

Євросуд ухвалив рішення про продаж землі в Україні

Євросуд ухвалив рішення про продаж землі в Україні
ЄСПЛ констатував, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників. Фото: УНІАН

Європейський суд із прав людини зобов'язав Україну скасувати мораторій на продаж української землі.

Відповідне рішення у справі "Зеленчук та Цицюра проти України" ЄСПЛ ухвалив 22 травня.

У своєму зверненні громадяни України Зеленчук та Цицюра скаржилися на державну заборону на продаж сільськогосподарських угідь, яка, як вони заявили, порушує їх права власності як власників таких ділянок.

Суд наголосив, що жодна інша країна, яка входить до Ради Європи, на мала такої заборони і визначив, що заборона на купівлю та продаж сільгоспземель порушує Європейську конвенцію з прав людини.

"Уряд стверджував, що цей крок перешкодить концентрації землі в декількох руках, зупинить збіднення людей у сільській місцевості та забезпечить, щоб земля і надалі оброблялася. Однак суд встановив, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників", - йдеться у повідомленні.

Суд зобов'язав український уряд прийняти законодавчі заходи для забезпечення необхідної справедливості балансу для власників сільськогосподарських земель, хоча це не означає, що Україна повинна негайно запровадити необмежений ринок сільськогосподарських угідь.

"Якщо держава проявить необґрунтовану затримку у прийнятті необхідних заходів, грошові виплати [позивачам] можуть стати гарантованими", - зазначив суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці найбільше серед іноземців купили земель у Польщі

У Міністерстві аграрної політики вважають, що після зняття мораторію на продаж землі 1 га сільськогосподарського призначення коштуватиме $2,5 тис. Це майже 70 тис. грн. У разі зняття мораторію, продати земельні паї мають намір майже 10,4% власників. Пропозиція на ринку земель може становити 1,5-2,8 млн га сільгоспугідь.

Зараз ви читаєте новину «Євросуд ухвалив рішення про продаж землі в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі