пʼятниця, 13 листопада 2020 15:09

Європолітикиня: "Судова реформа - тест для Зеленського"

Європолітикиня: "Судова реформа - тест для Зеленського"
Повинна бути рішучість боротися із корупцією. Фото: Ян Доброносов, bykvu.com

Проведення судової реформи є тестом для президента України Володимира Зеленського. Про це сказала ексдепутатка Європейського парламенту Ребекка Гармс на онлайн-дискусії в п'ятницю.

Українські політики повинні знайти надійний вихід з кризи, викликаної рішенням Конституційного суду щодо статті про декларування неправдивої інформації, сказала вона.

"Є важливі рекомендації Венеціанської комісії, і вони мають значення. Але також вам треба знайти надійний вихід із цієї кризи.

Треба не просто слухати симптоми, треба дійсно йти на реформу судової системи і почати цей процес найбільш можливою більшістю в Раді", - цитує Гармс "Інтерфакс-Україна".

За словами європолітикині, "це не має бути завданням одного блоку, однієї фракції або тих, хто перебуває при владі".

"Необхідна справжня коаліція тих, хто виступає за демократію, верховенство права, проєвропейських членів Ради", - сказала колишня євродепутатка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під помешкання голови КСУ привезли шибеницю і палили фаєри

Щодо судової реформи вона зауважила: "Це свого роду тест для багатьох розсудливих і досвідчених членів Ради, для президента. Боротьба з корупцією не може бути завданням для однієї партії в Україні, це має бути завданням для більшості політиків".

Ребекка Гармс не здивувалася новинам про рішення КСУ, вони були передбачуваними.

"Моя 2-га думка - яка була помилка, за яку, можливо, я також відповідальна. Ентузіазм, з яким я підтримувала боротьбу за антикорупційну основу, нові інституції в судовій, правовій системі України. Я щаслива, що ми створили ці інституції. Багато з вас знають, що в Брюсселі ми завжди організовуємо підтримку НАБУ і тих, хто підтримує хороші цілі в боротьбі з корупцією", - сказала вона.

"З іншого боку, вже давно я спостерігаю дефіцит реформи судової системи загалом. Очевидно, що недостатньо створити антикорупційну основу в судовій системі, повинна бути така ж рішучість боротися із корупцією в решті системи", - заявила європолітикиня.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Через це Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО, йшлося про загрози національній безпеці.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Зараз ви читаєте новину «Європолітикиня: "Судова реформа - тест для Зеленського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі