субота, 03 вересня 2011 14:18

Європа попередила Хорошковського: через Одесу безперебійно транспортуються наркотики

Європа попередила Хорошковського: через Одесу безперебійно транспортуються  наркотики

Невдоволення європейських спецслужб низькою ефективністю протидії наркотрафіку в Україну призвело до скорочення спільних спецоперацій, говориться в статті ZN.ua.

"Керівництво СБУ, яке занадто залучене в бізнесові й внутрішньополітичні розбірки в Україні, не користується достатньою довірою європейських колег", - стверджує автор публікації.

Як наголошується в статті, в основі роботи спецслужб лежить обмін оперативною інформацією, в розголошенні і витоку якої джерела не зацікавлені. Найчастіше ця інформація пов'язана з політичною ситуацією в сусідніх країнах. Передаючи ці секретні відомості для використання в спільних операціях із спецслужбами сусідніх країн, європейці хочуть бути впевнені, що ці дані не будуть використані в особистих та комерційних цілях. Такої впевненості щодо Валерія Хорошковського, який не приховує свої бізнес-інтереси і політичні погляди, в Європі немає. Жодну європейську спецслужбу не очолює офіційний мільярдер і власник фінансово-промислової групи.

На думку професіоналів спецслужби, з якими спілкувалося zn.ua, для нанесення реального збитку наркомафії звітувати про успіхи у боротьбі з наркотиками слід не стільки "перекритими каналами" поставки і вилученими партіями, а засудженими організаторами поставки. Для цього організовуються так звані контрольовані поставки - коли виявлення партії вантажу не супроводжується до пори до часу вилученням. Виявлений вантаж ведуть, і відстежують постачальників, розповсюджувачів, склади, кораблі, схеми фінансування. Потім йдуть арешти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович нагородив Хорошковського званням генерал армії

Коли іноземні спецслужби говорять про маршрути транспортування наркотиків, вони оперують не суб'єктивними оцінками, а конкретними фактами. Контролюючи постачання наркотиків з латинської Америки та Афганістану до Європи, західні спецслужби отримують інформацію про шляхи проходження вантажів. Але далеко не завжди українські колеги інформуються про ці постачання. Зарубіжні спецслужби цікавить, чи є у наркомафії спільники в державних органах транзитних країн, які проломи в режимі контролю відкриті на кордонах.

І за даними Інтерполу, один з основних маршрутів проходить через Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко посміявся над генералом армії Хорошковським

"Центральна роль у транспортуванні героїну і кокаїну відведена порту Одеси... Заплановане введення безвізового режиму з Україною може сприяти збільшенню трафіку через чорноморський маршрут", - заявив Роб Уейнрайт, глава Європолу - поліцейської служби Європейського союзу.

"Заява Європолу свідчить, що контрольовані європейськими спецслужбами поставки, про які не сповіщаються державні органи України, в більшості випадків проходять безперешкодно, причому обсяг і число таких поставок зростає. Інакше б Європол не став називати конкретний маршрут через Одесу. Це по суті неофіційне прохання до влади України перекрити дірки в транзиті наркотиків через конкретний порт", - зазначив zn.ua один із співробітників української спецслужби.

Зараз ви читаєте новину «Європа попередила Хорошковського: через Одесу безперебійно транспортуються наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі