неділя, 15 серпня 2021 20:23

Європа й Америка вважають Україну природним партнером - історик

Європа й Америка вважають Україну природним партнером - історик
Олександр Мотиль: "Бажання західних політиків зблизитися з Путіним завжди обертається невдачею. Коли йому простягнути руку – він раніше чи пізніше її вкусить". Фото: Gazeta.ua

Для західних країн Україна стала важливим фактором, хоча іще недавно там не знали про її існування. Бажання Заходу зблизитися з Росією завжди закінчується фіаско.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів американський історик українського походження Олександр Мотиль.

Україні відмовили у Плані дій щодо членства в НАТО. Чи не означає це, що Захід погодився на умови Росії щодо України? Історик вважає, що ні.

"Більшість американських політиків, включно із Байденом, і чимала частина європейського політикуму переконані, що Україна є стратегічно важливим фактором. Готові її підтримувати, – каже він. – І це не просто бажання політиків чи інтелектуалів. Це підкорюється геостратегічній логіці"

Європа і Америка розуміють, що в часи протистояння між ними і Росією Україна є природним партнером. Це величезне досягнення. В минулому багато хто навіть не знав про її існування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков написав лист до США про агресію Росії

Через дії Байдена, провадить історик, Україна певною мірою відійшла на задній план.

"Та це не означає, що американці взагалі кинули Україну напризволяще. Просто дещо загальмували інтеграцію, що й так протікала повільно. Бажання західних політиків зблизитися з Путіним завжди обертається невдачею. Коли йому простягнути руку – він раніше чи пізніше її вкусить".

Одразу після домовленостей щодо "Північного потоку-2" Газпром закрутив вентиль і пропускає менше газу в Європу. Це явний шантаж, наголошує Мотиль.

"Навіть прості європейці зрозуміють, що мають справу з країною-агресором. Спроба покращити відносини з Росією обертається розчаруванням і новою "холодною війною". Ця гойдалка закінчиться з відходом Путіна. Лише тоді буде надія на якусь нормалізацію", – підсумовує він.

Інтерв'ю з Олександром Мотилем читайте в журналі "Країна"

У травні Верховна Рада України звернулася до Палати представників і Сенату Конгресу США про запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Північний потік-2" – проєкт магістрального газогону з Росії в Німеччину через Балтійське море завдовжки 1234 км.

Зараз ви читаєте новину «Європа й Америка вважають Україну природним партнером - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі