вівторок, 27 червня 2023 06:39

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС має сценарій дій на випадок розвалу Росії

ЄС має сценарій дій на випадок розвалу Росії
Євросоюз розглядає сценарії дій на випадок розвалу Росії. Фото: pixabay.com

У Європейському Союзі допускають різні варіанти розвитку подій у Росії і не сподівається на раціональний підхід керівників Кремля.

Країни блоку не просто стежили за спробою "вагнерівців" здійснити заколот у РФ, заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов. Брюссель давно розглядає сценарії дій євроблоку у разі розпаду Російської Федерації, передає "Свобода Live".

"У ЄС уже тривалий час іде дискусія щодо вироблення сценаріїв дій держав-членів у випадку, зокрема і розпаду Росії. І, звичайно, ця війна, якщо чомусь навчила Євросоюз – звичайно, вона згуртувала, мобілізувала ЄС, але й також навчила діяти проактивно. Розглядати різні варіанти розвитку подій і не сподіватися на раціональний підхід і розум російських керівників. На сьогодні всі розуміють, що від Росії можна сподіватися чого завгодно. І відбутися там може все, що завгодно", – наголосив посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина боїться передавати Україні заморожені активи Кремля – ЗМІ

Ченцов прокоментував інформацію про аналогічну підготовку з боку уряду Великої Британії. Раніше низка британських чиновників зазначала, що успіх очільника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина міг стати для Заходу ще гіршим сценарієм, аніж провал заколоту.

"Нинішні події в Росії – це ознака слабкості. Це деградація російського суспільства, російської держави, що призвело до цієї військової агресії. І зараз той вітер, який посіяла Москва і її керівництво, у вигляді бурі повертається в саму Росію", – додав дипломат.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін повинен відмовитися від будь-якої підтримки слабкої Росії. Диктатор Володимир Путін ослабнув, тому Пекін повинен перестати допомагати Москві. Пов'язані з бунтом останні події в Російській Федерації мають стати чітким знаком для КНР, вважає речник Палати представників Конгресу США Кевін Маккарті.

Зараз ви читаєте новину «ЄС має сценарій дій на випадок розвалу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі