субота, 03 жовтня 2015 10:11

Експерти, журналісти та політологи поставили діагноз Паризькій зустрічі

Експерти, журналісти та політологи поставили діагноз Паризькій зустрічі

Підсумки переговорів "нормандської четвірки", що відбулись у Парижі 2 жовтня за участю лідерів України, Німеччини, Франції та Росії стали топ темою в експертному середовищі.

Зокрема, радник президента України і помічник міністра оборони Юрій Бірюков на своїй сторінці у Facebook зробив висновок, що в зоні АТО до кінця року "буде тихо".

"Головне, як для мене - судячи з усього, у нас до кінця року на фронті буде тихо. А це означає - ми й далі можемо нарощувати сили, закуповувати і отримувати техніку, відновлювати танки, приймати Дозори. І найголовніше - не втратимо сотні бійців", - написав він, коментуючи слова президента Франції Франсуа Олланда про те, що мінські угоди мають бути реалізовані до кінця року.

Російський блогер і журналіст Саша Сотник зазначив, що президенту РФ Володимиру Путіну на зустрічі не вдалося домогтися своїх цілей.

"Наскільки я зрозумів, з Путіним в Парижі не вдалося толком домовитися ні по Сирії, ні по Україні. Більше того - Путін поскакав з Парижа в стані сказу. Зате йому там тиснули руку. Брудну криваву диктаторську лапу", - написав журналіст.

Також своїми враженнями від переговорів поділився екс-нардеп Тарас Стецьків.

"Перші враження про переговори "нормандськоі четвірки": президента України нагинали і нагинали сильно, але на сьогоднішній день не нагнули. Нагинали на проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за спеціальним законом (план Мореля). Обіцяли: Європа - кредити і любов, Путін - відвести озброєння і війська. Результат зустрічі - практично нульовий. Ситуація зависла. Тепер "трійка" (Путін плюс Олланд і Меркель) обмірковують, як змусити Порошенка погодитись на вибори на окупованих територіях і таким чином "завершити" війну на Донбасі і зняти санкції з Росії. І віддати подальшу долю України на розсуд Путіна", - написав політик.

Журналіст Олексій Мацука висловив невдоволення ідеєю надання імунітету всім кандидатам на виборах в самопроголошених ДНР і ЛНР.

"Імунітет кандидатам від угруповання ДНР це, звичайно, цікава ідея. Але чому б не дати імунітет жителям Донецька від угруповання ДНР і російських окупантів у вигляді державного захисту наших прав і свобод, а також права на вибори і голосування?", - Зазначив він.

Політолог Костянтин Батозський вважає, що заява про амністію бойовикам, яка повинна статися разом з виборами, означає, що Україна програла війну на Донбасі.

Журналістка Ірина Ваннікова вважає, що Україна є проблемою для байдужої Європи.

"Європа хоче спокою і стабільності. Європа хоче продавати свою продукцію. Європа хоче купувати відносно недорогий російський газ ... Зрештою, Європу, насправді, турбує Сирія. А Україна ... Коли Україна стікала кров'ю, Європа мовчала", - зазначила Ваннікова.

Український дипломат Богдан Яременко залишився незадоволеним підсумками саміту.

"Президент Олланд, канцлер Меркель і особисто прес-секретар ВВХ (Путіна - ред.) говорять про вибори та амністії. Президент Порошенко - про відвід озброєнь ... Може вони були на різних зустрічах? А ще пару місяців тому мене мало не агентом Путіна називали за пам'ять про амністію. Почекаємо пояснень Порошенка. Але, схоже, його вже давно цікавить не як вивести Україну з цієї мінської кабали, а як нам втюхати її безальтернативність", - написав дипломат.

У свою чергу, журналіст Григорій Тихий вважає, що ніякої істерики через результати чергових нормандських переговорів влаштовувати немає сенсу і називає три причини.

"Перша: не відбулося нічого принципово нового, або чогось не передбаченого раніше мінськими угодами. Друга: "вибори за українським законодавством" для "пацанів" з ДНР та їх помічників з Кремля - ​​насправді смерті подібні. Вони захопили владу в частині Донецької та Луганської областей України за допомогою зброї і радикально антиукраїнської пропаганди, повної ненависті до України та українців як до явища, в принципі. І вибори за українським законодавством це, висловлюючись "пацанською" мовою - западло. Тотальне. "Зрада" по-їхньому - причому такого рівня, що вони на це ніколи не підуть і нічого такого не виконають. Третя і головна: до грудня ситуація в світі і в Росії зміниться настільки, що все це буде вже неактуальним", - вважає Тихий.

Також підсумки саміту прокоментувала журналістка Мирослава Гонгадзе.

"Я не хочу нагнітати, але коли Меркель каже, що має бути написано в українській Конституції, Оланд - коли і як повинні бути проведені місцеві вибори, американці на високому рівні не присутні на переговорах, в Україні стріляють російські танки, а Петро Олексійович стверджує, що на нього ніхто не тисне і це його мирний план, якось важко повірити", - зазначила вона.

На думку політолога Максима Михайленка, переговори в Парижі нічого не змінили.

"Все як було, так і залишається. Ми ж звикли, ні? Ми ж розуміємо, яку роль вже два роки грають бідолахи-дипломати? А проблема Донбасу вирішиться виключно за "хорватським варіантом". У Парижі вдалося відповзти від варіанту "боснійського". Це у будь-якому разі плюс. Потім, звичайно - Крим", - написав він.

Як повідомлялося, президент Франції Франсуа Олланд після завершення переговорів "нормандської четвірки" заявив на прес-конференції, що вибори на Донбасі повинні пройти за українським законодавством. Порошенко також розкрив деталі переговорів, акцентувавши на домовленості про відвід озброєнь калібром менше 100 мм.

Зараз ви читаєте новину «Експерти, журналісти та політологи поставили діагноз Паризькій зустрічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі