понеділок, 22 січня 2007 15:17

Експерти: Україна стане федерацією

Через десятки років Україна прийде до федеративного устрою і буде включати три автономних утворення - Крим, Галичина і Донбас.

Таку думку висловив директор інституту ім. Горшеніна Кость Бондаренко в ході круглого столу "Як об"єднати Україну?" у понеділок, 22 січня, у Києві.

"Я вважаю, що ідея (федералізму) у принципі буде жити не зараз, а через якийсь час, можливо через десятки років Україна все-таки прийде до такої форми держави, у якій буде Україна як держава й у ній буде три автономних утворення - Крим, Галичина і Донбас", - сказав політолог.

На думку директора компанії Reseach & Breanbing group Євгена Копатька, ідея федералізму "не є страшною". За його словами, ця тема може обговорюватися і "не потрібно на неї навішувати ярлики, тому що ця ідея має право на існування і ні про який сепаратизм мови бути не може".

У той же час виконавчий директор лабораторії соціальних досліджень "Софія" Володимир Лукацій не вважає ідею федералізму ключовою.

У ході "круглого столу" зазначалося, що регіони України досить сильно роз"єднані. За словами Бондаренка, об"єднанню України не сприяє відхід від мажоритарної системи виборів. Відмовившись від такої системи, регіональні лідери втратили механізм доступу до київської системи управління.

Бондаренко прогнозує, що через кілька років в Україні буде величезна проблема представництва регіонів у вищих органах влади. Він вважає, що до мажоритарної системи рано або пізно доведеться повернутися.

За словами Лукація, необхідно, щоб бюджет передбачав фінансування формувань і підтримку ідеї загальнонаціональної ідентичності. "Якщо цього немає, це означає, що люди фактично не виконують свої зобов"язання щодо підтримки загальнонаціональної єдності", - сказав він.

На думку Лукація, зміцненню зв"язків між регіонами може сприяти такий інститут як міністерство реінтеграції, пише Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Експерти: Україна стане федерацією ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі