четвер, 20 березня 2014 13:16

Експерт розповів, чому пострадянські країни проти анексії Криму

Експерт розповів, чому пострадянські країни проти анексії Криму
Фото: www.simplextrans.md

Пострадянські країни побоюються підтримувати Путіна щодо Криму.

Про це Gazeta.ua сказав російський політолог Георгій Чижов.

Він зазначив, що країни не підтримують кримський референдум з двох причин.

"Перша причина - більшість пострадянських країн самі побоюються можливих подібних дій в свій бік з боку Росії. Друга причина — ті ж країни, які безпосередньо не відчувають такої загрози, думають, що підтримка російських дій може їх посварити із заходом. Бо подібні дії не узгоджуються з тим, що припустимо, а що не припустимо. Тому пострадянські країни і не хочуть приймати цю анексію", - зазначив він.

Визнання Казахстаном референдуму в Криму політолог назвав "дивним".

"Велику частину Казахстану, за логікою Росії, теж можна віднести історично до російських земель. Наприклад, повстання Пугачьова почалося на цих землях. Це нічим не гірше оборони Севастополя під час Кримської війни. І населення там теж багато російськомовного і російського. Колись Казахстан дуже боявся відторгнення своїх північних територій і тоді проводилася політика витіснення російськомовного населення. Але потім коли їх стало менше, і влада вирішила, що балансу досягнуто, то навпаки почали утримувати росіян, які залишилися, в країні. Все ж зараз є певний перекіс по населенню і на росіян в Казахстані теж може бути направлена російська пропаганда", - зауважив Чижов.

"Я б не сказав, що зараз є якісь країни, що повністю залежні від Росії (в прийняті рішень - ред.). Навіть в Білорусі Олександр Лукашенко більше 15 років намагається вибудовувати дуже хитрі схеми противаги між Росією і Європою. Тому він теж не прагне підтримувати такі рішення. Йому важливі стосунки з Україною і з Європою. Варто згадати, що Білорусь не визнала незалежність Абхазії і Південної Асетії, не дивлячись на тиск Кремля", - додав він.

Нагадаємо, що з пострадянських країн лише Казахстан і Вірменія висловилися за визнання результатів кримського референдуму.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому пострадянські країни проти анексії Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі