пʼятниця, 19 січня 2018 20:23

Експерт пояснив чому Україна знову купуватиме російський газ

Експерт пояснив чому Україна знову купуватиме російський газ
Михайло Гончар: Нам треба мінімізувати обсяг закупівлі газу в Росії. / Фото: РБК Україна

Рішення купувати російський газ - вимога Стокгольмського арбітражу.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

"Якщо ми не виконаємо постанови арбітражу, матимемо позов від Газпрому і будемо вимушені сплатити їм немалу суму", - пояснює експерт.

П'ять мільярдів - це лише одна шоста від усього газу, що українці споживають за рік. Це не створить ефекту критичної залежності України від Газпрому.

"Оптимально було б купувати газ не на піку його вартості взимку. А після опалювального сезону, коли ціна зменшується. Потім його можна було б використати під час опалювального сезону 2018-2019 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман відреагував на чутки про подорожчання газу

У Росії вирішили перейти до стратегії заохочення покупців купувати більше російського газу. Таким чином на фоні європейського ринку Газпром суттєво знижує ціни. Це може бути своєрідною грою щодо заохочення української сторони купувати газ не тільки в тому об'ємі, який встановив Стокгольмський арбітраж, а й далі продовжувати співпрацю. Її потім можна буде запакувати в якусь нову політичну схему.

Нам треба мінімізувати обсяг закупівлі газу в Росії. І триматися чіткої позиції: доки Росія не забереться з Криму і Донбасу, ніякої співпраці бути не може", - додав експерт.

Нафтогаз у 2018 році планує закупити 4-5 млрд куб. м газу в російському Газпромі.

"Ціна, яку зараз зобов'язаний встановити Газпром, - дуже приваблива. Цим економічним бенефітом потрібно користуватися", - заявив голова правління НАК "Нафтогаз України"Андрій Коболєв 17 січня.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив чому Україна знову купуватиме російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі