середа, 09 грудня 2015 07:20

Екс-нардеп пояснив, чому перевиборів у Кривому Розі не буде

Екс-нардеп пояснив, чому перевиборів у Кривому Розі не буде
Фото: ipress.ua

Верховна Рада не може призначити перевибори у Кривому Розі, бо для цього немає юридичних підстав. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Чорновіл.

"Для правового механізму перерахунку голосів потрібно мати бодай якусь юридичну підставу. Чому, наприклад, жоден спостерігач зі сторони Милобога не зафіксував факту фальсифікації хоча б на малих дільницях? Всі, включаючи його партнерів із "Самопомочі", підписали протоколи з результатами на дільничних комісіях", - зауважив політик.

Він пояснив що, перевибори були б можливі, якби на жодній дільниці міста результати виборів були невизнані.

"Так як відбулося у Маріуполі. Там жодна дільниця не отримала виборчих бюлетенів. І голосування не відбулося. У випадку, якщо хоча б на одній дільниці голосує хоча б один виборець, вибори вважаються такими, що відбулися. І жодна структура не має юридичних підстав їх скасувати. Так закладено в законі", - пояснив Чорновіл.

За його словами, виправити ситуацію можна за рахунок політичного рішення.

"Можливий суто політичний варіант, але він незаконний. Такий приклад ми мали у 2004 році. Коли був проведений третій тур президентський виборів. Він порушував усі норми законодавства, але був вимушений. На нього погодилося суспільство і обидві сторони виборчого процесу.

Якби сьогодні проти результатів виборів мера у Кривому Розі виступили бодай 100 тисяч населення: вийшли на мітинг, заблокували місто, то в такому випадку було б можливе політичне рішення.

Проте навіть, якщо президент підписав би указ про проведення повторних виборів у Кривому Розі, а Рада його прийняла б, це б не виправило ситуацію. Бо такі документи суперечать законодавству. Вілкул подав би до Конституційного, а потім Європейського судів і все одно залишився б переможцем", - вважає Чорновіл.

Зараз ви читаєте новину «Екс-нардеп пояснив, чому перевиборів у Кривому Розі не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі