субота, 25 вересня 2010 11:50

Доній: введення російської на ЗНО - приниження української мови та культури

Доній: введення російської на ЗНО - приниження української мови та культури
Введення російської мови до списку предметів на ЗНО, які абітурієнти зможуть здавати на вибір, є приниженням української мови та культури.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив нардеп від НУ-НС, голова підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації ВР Олесь Доній.

"Це не дивує. При владі російські націоналісти, вони роблять все для поширення російської мови й зміцнення російської держави. А для цього вони хочуть принизити рівень української мови та культури. В перспективі - зробити з України другу російську державу", - заявив Доній.

Експерти зазначили, що цей предмет є необхідним для випускників, які збираються вступати на російську філологію.

"Знайти привід можна будь де. Спочатку ввели викладання російською мовою у вишах в групах, де є іноземці. Ось буде в групі один іноземець, а російську викладатимуть всім. Обгрунтувати, чому потрібно принизити українців можна як завгодно. Вони саме це й роблять", прокоментував "нунсівець".

Доній висловив занепокоєння щодо таких дій влади.

"Є кілька народів на території Росії, які формально ще існують, але фактично їх вже немає. Це хочуть зробити і з Україною", - зазначив він.

"Тому потрібно більше займатися самоосвітою, підвищувати свій культурний рівень. Ось я народився в Києві, тоді це було російськомовне середовище, і спілкувався російською. Але вивчив українську, і вже більше 20-ти років розмовляю українською", - додав Доній.

Обов"язковим предметом як і раніше залишається українська мова та література. Серед тих, які можна обирати: історія України, математика, біологія, географія, хімія, фізика, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська).

Зараз ви читаєте новину «Доній: введення російської на ЗНО - приниження української мови та культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі