четвер, 23 вересня 2010 19:15

Експерти підтримали введення російської мови на ЗНО

Експерти підтримали введення російської мови на ЗНО
Рішення про внесення російської мови до списку предметів на ЗНО, який абітурієнти зможуть здавати на вибір, є абсолютно нормальним.

Про це кореспондентові Gazeta.ua сказала координатор напрямку "Суспільство знань" в УРЯДІ ЗМІН Арсенія Яценюка, екс-директор українського центру оцінювання якості освіти, яка разом з колегами розробила систему зовнішнього незалежного тестування школярів та абітурієнтів вишів, Лілія Гриневич.

"Російська мова, як мова предмету ЗНО, має право на існування. У нас існують спеціальності, скажімо, російська філологія, які передбачають обов"язкове хороше знання російської мови і це нормально, якщо при вступі на російську філологію людина має складати російську мову".

Разом з тим, Лілія Гриневич наголосила, що кожен, хто отримує вищу освіту в Україні, мусить добре володіти українською мовою.

"Я вважаю, що важливо, щоб було абсолютно необхідним складання української мови як державної мови при вступі до вищих навчальних закладів. Це надзвичайно важливо, щоб люди, які будуть навчатися у ВНЗ, які здобувають вищу освіту, добре володіли державною мовою", - зазначила експерт.

Голова Правління Громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська не знає причин введення російської мови до переліку предметів на ЗНО, проте вважає таке рішення обґрунтованим.

"Питання в тому, наскільки російська мова потрібна під час вступу. Будь-які предмети, з яких складається тестування, виникають за потребою вищих навчальних закладів, тому що для того, щоб вступити на певну спеціальність, потрібно здати той чи інший предмет. Російська мова є обов"язковою для здачі тільки для російських філологів. Якщо російська філологія буде користуватися попитом, то хай абітурієнти складають з російської мови тестування", - наголосила О.Айвазовська.

Разом з тим, голова "Опори" не заперечує, що рішення про введення російської мови до переліку предметів ЗНО може бути пов"язане з обговоренням нового закону про мови.

"Якщо буде прийнятий закон про мови, де передбачено можливість введення російської мови як регіональної, в деяких регіонах може бути прийнято рішення застосовувати цей закон у цій частині. Відповідно і вищі навчальні заклади деяких регіонів можуть визначити мовою навчання певної кількості груп російську мову. Напевно, для того будуть потрібні тестування з російської мови. Я так бачу, що це паралельні процеси", - наголосила О.Айвазовська.

Експерт проте не бачить жодних фактів утисків російської мови в Україні.

"Це політичне питання. Але якщо російській мові надавати преференції, як одній із мов національних меншин України, тоді потрібно надавати такі преференції всім мовам. Так як законодавці, які дуже часто посилаються на міжнародну хартію мови, забувають, що надання статусу регіональних і захисту мов національних меншин відповідно до цієї хартії потребують мови, які зникають. Російська мова до них не відноситься. Відповідно її введення обов"язковою ще під час вступу призведе до витіснення української мови з багатьох сфер спілкування і життя".

Нагадаємо, у наказі Міносвіти з"явився новий, дев"ятий, предмет, який абітурієнти зможуть здавати на ЗНО на вибір – російська мова. Єдиним обов"язковим предметом як і раніше залишається українська мова та література. Рішення ввести російську мову до списку предметів на ЗНО міністр освіти Дмитро Табачник і його колеги з міністерства називають абсолютно неполітичним рішенням.

Зараз ви читаєте новину «Експерти підтримали введення російської мови на ЗНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі